Werkloosheid Amsterdam stijgt met meer dan 50 procent

Amsterdammers en regiobewoners worden ongenadig hard getroffen door de coronacrisis. De stijging van de werkloosheid is in groot-Amsterdam veel forser dan in de rest van het land. De hardste klappen vallen in de branches waar juist de economie van de hoofdstad sterk in is.

Herman Stil
Arbeidsbureau  UWV in Amsterdam Beeld ANP
Arbeidsbureau UWV in AmsterdamBeeld ANP

Het UWV keert inmiddels aan ruim 29.000 inwoners van de Amsterdamse regio de werkloosheidsuitkering WW uit, 53 procent meer dan een jaar geleden. Daarmee neemt het aantal mensen zonder werk hier veel sneller toe dan in de rest van het land. Landelijk steeg het aantal uitkeringen vergeleken met juli vorig jaar 29 procent.

Afgelopen maand kwamen er in Amsterdam en omgeving bijna 4900 mensen bij die recht hebben op een werkloosheidsuitkering. De groei van het aantal uitkeringen in de afgelopen maand lijkt mee te vallen, maar dat komt ook doordat de eerste mensen die dit voorjaar vanwege corona hun baan kwijtraakten, hun WW alweer verliezen.

Vooral jongeren tussen de 15 en 25 jaar worden zo getroffen. 90 procent van die groep had voordien een flexbaan, waardoor ze vanwege hun korte arbeidsverleden vaak maar recht hadden op drie maanden WW. Daardoor nam het aantal WW-uitkeringen onder jongeren landelijk af met 10 procent.

Sombere vooruitzichten

De klappen vallen overal. Ondanks de grote vraag naar zorgpersoneel steeg de werkloosheid in de zorg- en welzijnssector bijna 2 procent. Dat is opvallend, omdat er in Amsterdam nog altijd 1700 zorgvacatures zijn. Ook in de horeca, dienstverlening en groothandel nam het aantal werklozen toe. In de cultuursector was er een krimp van het aantal banen met 3,7 procent.

De vooruitzichten lijken somber. Het aantal vacatures in de Amsterdamse regio weegt lang niet op tegen het aantal mensen zonder baan. Momenteel staan bij arbeidsbureau UWV in de Amsterdamse regio 12.700 vacatures open. Er is vooral vraag naar technische functies, ICT’ers, zorgmedewerkers en administratieve medewerkers.

Oog van de storm

Eerder bleek vooral in de horeca, dienstverlening en het toerisme het banenverlies het grootst, de branches waar normaal de hoofdstad sterk in is. Daar zijn ook de minste vacatures te vinden. Ook in de verkoop (winkels), schoonmaak, beveiliging, transport en logistiek zijn weinig banen.

Het lijkt er sterk op dat we momenteel in het oog van de storm zitten. De verwachting is dat in het najaar, zeker als het kabinet coronasteun afbouwt, veel bedrijven het moeilijk zullen krijgen. Dat zal met name het geval zijn in branches waarop de Amsterdamse economie drijft: horeca, toerisme, logistiek en detailhandel.

Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde eerder deze week dat de werkloosheid volgend jaar landelijk zal oplopen tot 6,5 procent, wat betekent dat 605.000 mensen zonder werk komen te zitten. Het UWV rekent voor 2021 met een werkloosheid van 7 procent van de beroepsbevolking.

In heel Nederland zitten volgens het CBS nu 419.000 mensen zonder werk, 4,5 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden zijn er vanwege de coronacrisis 100.000 werklozen bijgekomen.

Waar het aantal WW-uitkeringen in Amsterdam vorige maand is gegroeid ten opzichte van juni, is dat landelijk gelijk gebleven. Het zijn er net iets meer dan 300.000; vergeleken met het aantal in februari, vlak voor de corona-uitbraak, is dat een vijfde hoger.

null Beeld Laura Van Der Bijl
Beeld Laura Van Der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden