Plus

Werkgevers bieden steuntje in de rug tijdens ramadan

Supermarkten, ziekenhuizen en de gemeente: allemaal zijn ze klaar voor ramadan. Van islamitische dagkalenders tot ramadanhoekjes.

Adnane el Boubkirib houdt de voorraad op peil in Tanger op Plein '40-'45 Beeld Renate Beense

Zondag begint een maand van inkeer. Een maand waarin alleen gedronken en gegeten wordt tussen zonsondergang en -opkomst. Het is de negende maand op de islamitische kalender: ramadan.

Iets meer dan 12 procent van de Amsterdamse bevolking is moslim, berekende het CBS in 2017. Van hen zal een groot deel komende maand vasten. De gemeente, ziekenhuizen, horecazaken en andere bedrijven hebben verschillende voorbereidingen getroffen.

Het OLVG heeft een speciale dagkalender met teksten uit de Koran laten maken. Voor ­patiënten, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis, zodat het geloof dichterbij wordt ­gebracht. "Je ligt toch veel alleen in bed."

Samen zijn met vrienden en familie is tijdens ramadan voor veel moslims belangrijk. "De bezoekregeling hanteren we daarom iets ruimer."

Italiaanse taferelen
Instellingen als het OLVG, de gemeente, politie Amsterdam, GVB, supermarkten en woningcorporaties hebben voor het islamitische deel van hun personeel geen speciale maatregelen genomen. Ze houden er wel rekening mee dat het ramadan is.

Zo is het bij veel ­van deze bedrijven in overleg mogelijk om de werktijden op de ramadan af te stemmen. Te weinig gewerkte uren moeten worden gecompenseerd of als vrije tijd worden opgenomen. Als er 's avonds wordt gewerkt, kan er na zonsondergang worden gegeten.

"Nederlandse ondernemingen gaan heel ­inclusief om met ramadan," zegt Mohamed Ajouaou (50), islamdeskundige aan de VU. "Je hoort nooit van bedrijven dat moslims tijdens ­ramadan minder productief zijn. Italiaanse ­taferelen, waar sommigen boeren eisen dat islamitische landarbeiders niet vasten tijdens deze maand, kennen wij niet."

Normaal ritme
De onderzoeker voegt toe dat het 'reuze meevalt' hoe geestelijk en fysiek moe moslims worden door ramadan. "De eerste dagen zijn moeilijk, maar daarna raakt het ­lichaam eraan gewend en wordt een normaal ritme opgepakt."

Veel bedrijven waar voornamelijk moslims werken en komen, hanteren andere werktijden. Zo hebben supermarkten Yakhlaf (in Oost en West), Dé Marokkaan (West) en Tanger (Slotermeer) hun openingstijden verschoven: een uur later open dan normaal en een uur later dicht.

"Het is net als Kerst of Pasen, maar dan voor moslims," zegt manager Mohamed Benkhallouk (29) van supermarkt Tanger. De winkel heeft ­extra producten ingeslagen. Chebakia, een ­Marokkaanse zoete lekkernij, ligt al klaar. "Maar ook bladerdeeg, mihoen, sesam en watermeloenen. En vlees. Heel veel vlees."

De manager, die een ervaren deelnemer is aan de ramadan, zegt dat het een misvatting is dat mensen zich volproppen wanneer de zon onder is gegaan. "We eten geen couscous of een tajine, want je zit vaak al na één hap vol. We eten vooral kleine hapjes en soep. Die bereiden we de hele dag voor, waarna we er met elkaar uitgebreid van genieten."

IJsjes na middernacht
De winkel heeft als vanzelfsprekend extra veel dadels, gedroogde abrikozen, olijven, vijgen en honing ingekocht. Ook de grotere supermarkten in Amsterdam hebben dat gedaan. Hier en daar zijn al de eerste ramadanhoekjes te bekennen, waar de producten dicht op elkaar gestapeld staan.

Restaurant Du Maroc in Slotervaart blijft overdag dicht en gaat pas om half zeven 's avonds open. Ook wordt de kaart omgegooid. "We hebben een speciaal iftarmenu," vertelt een werknemer. "Een soep van dadels, Marokkaanse pannenkoeken en een avocado- of fruit­shake."

Natuurlijk is daar traditiegetrouw, voor het zevende jaar op rij, ijssalon IJskoud de Beste in Noord die extra lang openblijft. Doordeweeks tot één uur 's nachts, in het weekend nog twee uur langer. "We hebben een vergunning om open te blijven. En als we die niet hadden, zou ik het nog doen. Elk jaar is het weer fantastisch," zegt ijsverkoper Joop Jorna (72). Tijdens de ramadan zal hij elke avond klaarstaan om de buren op te vangen. Met natuurlijk walnoten-, ­vijgen- en dadelijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden