Nieuws

Werkelijk aantal opgeleverde woningen in 2020 ligt hoger dan gedacht

Het aantal in 2020 nieuw opgeleverde woningen in Amsterdam blijkt hoger te liggen dan het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) eerder meldde. Dit ligt volgens de gemeente aan ‘opstartproblemen’ van een nieuw systeem dat dit aantal bijhoudt.

Het Parool
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Het werkelijk aantal nieuwe woningen dat in 2020 is opgeleverd, komt volgens wethouder Laurens Ivens uit op 5196. Hiervan zijn er 2558 geregistreerd in 2020 en 2638 in 2021. Met het nieuwe systeem kon een achterstand van het aantal registraties worden weggewerkt, maar dat cijfer moet worden toegerekend aan 2020.

Dat er vorig jaar 2511 nieuwe woning zijn opgeleverd, zoals het CBS meldde, is volgens Ivens dus ‘niet correct’. Er is dus geen sprake van een halvering van het aantal gebouwde woningen ten opzichte van 2019, zoals uit de cijfers van het CBS zou kunnen worden geïnterpreteerd.

Nieuw systeem

De ontstane fout wijt Ivens aan een nieuw systeem waar de gemeente gebruik van maakt. ‘Dit systeem vervangt een groot aantal andere systemen en had te maken met opstartproblemen. Het wegwerken van deze achterstand heeft als gevolg dat in 2021 een groter aantal woningen gereed gemeld gaat worden dan feitelijk het geval is.’

Volgens de wethouder kan het aantal registraties dat nu in 2021 is gedaan, niet worden gewijzigd. ‘Het is niet mogelijk de cijfers van 2020 met terugwerkende kracht in de basisregistratie te wijzigen. Dit zou het antidateren van brongegevens betekenen.’

Koploper binnen Nederland

Met de herstelde cijfers kan Ivens melden dat Amsterdam opnieuw koploper was in de realisatie van nieuwe woningen binnen Nederland. Ook in de jaren 2014 tot en met 2019 was dat het geval.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden