Nieuws

Weren van touringcars in de binnenstad ruim een jaar uitgesteld

Touringcars zijn vanaf het voorjaar van 2024 niet meer welkom binnen de centrumring. Dat bevestigt wethouder Melanie van der Horst in een brief aan de Raad. Eerder werd gemikt op 1 januari 2023, maar dat is volgens de wethouder niet haalbaar.

Marlie van Zoggel
Vakantiegangers verlaten een bus van Eurolines op een verzamelpunt aan het Julianaplein in Amsterdam.  Beeld ANP
Vakantiegangers verlaten een bus van Eurolines op een verzamelpunt aan het Julianaplein in Amsterdam.Beeld ANP

Het aanpassen van het verkeersbesluit vraagt om een ‘gedegen voorbereiding, afstemming, ontwikkel- en uitvoeringstijd’, schrijft de wethouder in de brief aan de Raad.

De gemeente werkt al jaren aan een plan om de touringcars, die voornamelijk internationale toeristen van en naar de stad te vervoeren, te weren uit het gebied binnen de Ring (de S100). Om dit plan goed uit te voeren moeten ov-stations worden aangepast, nieuwe haltes buiten de de S100 worden gebouwd en moet er een alternatieve overstaplocatie komen waar toeristen kunnen overstappen op rondvaartboten.

‘Al deze vraagstukken zijn complex en vragen meer capaciteit en tijd, waardoor een ingangsdatum van 1 januari 2023 niet realistisch is,’ aldus de wethouder. Het is niet de eerste keer dat de plannen worden uitgesteld. Oorspronkelijk zouden de touringcars al vanaf 2022 niet meer welkom zijn in de binnenstad.

Een uitzondering wordt gemaakt voor de route langs de Wibautstraat/Weesperstraat en de zuidelijke IJ-oever. Hier mogen de bussen wel blijven rijden.

Het plan om de zware bussen te weren uit de binnenstad maakt deel uit van een groter offensief om de overlast van touringcars tegen te gaan. Zo werkt de gemeente momenteel ook samen met het Rijk en de touringcarbranche aan een ‘maatregelenpakket’ dat de aankoop van uitstootvrije touringcars moet stimuleren.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden