PlusMijn Amsterdam

Wende Snijders: ‘Ik ben hier aangespoeld, maar voel me Amsterdammer’

Zangeres en actrice Wende Snijders (41) stelde Uitmarkt 2020: Wende’s Kaleidoscoop samen voor de alternatieve opening van het culturele seizoen, zaterdagavond te zien op NPO2. Ze houdt van het ranzige randje van Paradiso.

Mijntje Klipp
20-8-2020
Wende Snijders. Beeld Wollaert Carly
20-8-2020Wende Snijders.Beeld Wollaert Carly

Restaurant

“De Japanner op de Bilderdijkstraat. Daar hebben ze ook een te gekke playlist: hiphop, een beetje underground. Wat ik daar het lekkerste vind? Iets met champignons met een lekker korstje erop.”

Café

“Waar ik graag ben is in De Koffiesalon, op de hoek van waar ik woon. Daar heb je zon op het terras en komt een vast publiek. In deze coronatijd wandelen mijn lief en ik veel door het Vondelpark en dan is dit ervoor of erna vaak een stop.”

Park

“Jaaaa, zo lang als ik in Amsterdam woon, nu 22 jaar, heb ik met het Vondelpark een consistente relatie. Daar jogde ik mijn eerste rondje en omdat ik geen oriëntatievermogen heb, had ik steeds geen idee waar ik nou precies was. Ik heb er zelf gespeeld en mooie dingen gezien. De laatste maanden zag ik er eendjes groot worden, het gras groeien, papegaaien in de gaten van de bomen slapen. Een te druk park? Je moet timen wanneer je er komt. Om zeven uur ’s morgens op dinsdag is er niemand.”

Ergste horeca-ervaring

“Als je hier in de horeca iets bestelt en het verkeerde krijgt, doen ze altijd of dat jouw schuld is. Met een honderd procent attitude dat ík het niet goed heb gedaan!”

Homomonument. Beeld Wollaert Carly
Homomonument.Beeld Wollaert Carly

Monument

“Het Homomonument. Niet per se mooi, maar fijn dat het er is. Dat merk je vooral aan de buitenlandse toeristen.”

Geheim adresje

“Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis op de Vijzelstraat. Ze staan voor een gender­gelijke samenleving. Een topplek, er is zo veel te vinden en het is zo noodzakelijk.”

Favoriet vervoermiddel

“De fiets. Ik vind door de stad fietsen echt een van de leukste dingen om te doen. Een guilty pleasure is heel hard bellen als er toeristen op straat staan. Ik schep er een duivels genoegen in om ze dan even de stuipen op het lijf te jagen, al is het er maar één. Ik gun de toeristen wel hun plek hoor. We hebben ook veel aan ze te danken.”

Mooiste standbeeld

“How to Meet an Angel, die man op een ladder in de lucht, bij het GGZ-gebouw in de Eerste Constantijn Huygensstraat. Dat controversiële eraan vind ik mooi. Het lijkt alsof hij gaat springen en dat mensen dan zeggen: dat kun je juist daar toch niet plaatsen? Sowieso, dat er een engel uitkijkt over de stad, vind ik goed bedacht.”

Beste plek om te zingen

“Carré en Paradiso. Carré is natuurlijk de koningin van het theater; de sfeer, de geschiedenis, de grandeur. Dat Marlene Dietrich er heeft opgetreden – echt te gek. Paradiso heeft meer rock-’n-roll, dat magische, dat ranzige. Het heeft een randje. Wat je in Carré mist, krijg je in Paradiso.”

Dit kan veel beter

“Ja, misschien doe ik iets niet goed: die bak voor plastic scheiden heeft een te kleine opening. Dus: of een goeie tip om het erin te krijgen, of een grotere klep graag.”

Mijn buurt

“Ik woon in Oud-West, in een gezellige straat. Ik ken de mensen daar, weet wanneer de kinderen buiten spelen. Mijn buurt is voornamelijk wit, graag zie ik dat gemêleerder. Maar heel Amsterdam mag gemêleerder.”

Mooiste lied over Amsterdam

“Een onmogelijke vraag; er zijn zó veel mooie liedjes geschreven: door Shaffy (Het is stil in Amsterdam), Brel (Dans le Port d’Amsterdam) en Aan de Amsterdamse grachten is ook zo prachtig. En dan Amsterdam huilt – een fenomenaal lied.”

Perfume Lounge. Beeld Wollaert Carly
Perfume Lounge.Beeld Wollaert Carly

Favoriete winkel

“Ik heb er twee: Perfume Lounge op de Cornelis Krusemanstraat, daar werken vakidioten. Je bent daar zeker een middag zoet. De andere is Zuiderziel op de Roelof Hartstraat. Daar verkopen ze met zo veel zorg mooie stenen, kaarsenstandaarden.”

Rijp voor de sloop

“De Kalverstraat. Daar is alle verbeeldingskracht uitgeramd.”

null Beeld Wollaert Carly
Beeld Wollaert Carly

Dieren in Amsterdam

“Kinderboerderij De Dierencapel, op Bickerseiland. Heerlijk om de cavia’s en de geitjes te aaien.”

Ik voel met Amsterdammer, omdat...

“... ik hier nu 22 jaar woon. Natuurlijk ben ik hier aangespoeld en niet geboren en getogen, maar ik ben al zo’n tien, twaalf keer verhuisd, heb gewoond in West, Oud-West, De Baarsjes, Oost. Ik toon me nederig, maar durf toch wel te zeggen dat ik me een beetje Amsterdammer voel.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden