Amsterdam Bewaar

Welten aan de slag voor de Amsterdamse brandweer

Bernard Welten, hier nog in dienst van de politie.
Bernard Welten, hier nog in dienst van de politie. © ANP

Bernard Welten gaat werken voor de brandweer Amsterdam Amstelland. De voormalige hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie gaat 40 uur per maand advieswerk verrichten voor het brandweerkorps, melden bronnen vrijdag.

Hij ontvangt hiervoor een regulier uurtarief, onder de norm van de wet normering topinkomens. In september kondigde Welten zijn vertrek bij de nationale politie aan, nadat er ophef was ontstaan over zijn riante salaris. Hij zou als 'buitengewoon adviseur' meer dan 2,5 ton per jaar verdienen.

Welten gaat de Amsterdamse brandweer helpen met het opzetten van het project 'proeftuinkazerne'. Daarbij wordt geëxperimenteerd met andere roosters dan de gebruikelijke 24 uursdiensten.

Welten is de tweede oud-politieman die bij de brandweer aan de slag gaat. Ook commandant Leen Schaap werkte in het verleden bij de politie.

Proeftuinkazerne
Binnen het korps is Schaap niet erg geliefd, omdat hij sinds zijn aantreden de 'gesloten bedrijfscultuur' bij de brandweer probeert te veranderen.

Zo bindt hij de strijd aan met discriminatie binnen het korps, pleit hij voor meer diversiteit en wil hij een einde maken aan brandweerlieden die de kazernes gebruiken voor privédoeleinden.

Ook de proeftuinkazerne, een wens van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan, die tot gevolg zou moeten hebben dat de brandweer kosten­efficiënter gaat werken, ligt gevoelig.

De ondernemingsraad van de brandweer voelt niets voor het plan om brandweerlieden kortere diensten te laten draaien. De gemeenteraad wordt vrijdagmiddag op de hoogte gesteld van de aanstelling van Welten.

Zie ookVan der Laan oordeelt vernietigend over Amsterdamse brandweer en: Van der Laan: 'Brandweerlieden houden elke vernieuwing tegen'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.