PlusAnalyse

Welkome afleiding voor Rutte: Halsema grijpt nog niet fors in

Burgemeester Femke Halsema tijdens een persconferentie op het stadhuis.  Beeld ANP
Burgemeester Femke Halsema tijdens een persconferentie op het stadhuis.Beeld ANP

Nu het aantal besmettingen oploopt, legt Rutte de bal bij de stad Amsterdam: die moet forse maatregelen nemen. Maar dat ligt complex. ‘We kunnen niet op elke straathoek een agent neerzetten.’

Michiel Couzy

Burgemeester Femke Halsema heeft zich persoonlijk ook verbaasd over het gedrag van vele Amsterdammers en bezoekers aan de stad, zei ze dinsdagavond na afloop van een persbijeenkomst op de Stopera. “Niets menselijks is ons vreemd, we hebben allemaal weleens een ­moment dat we even niet stilstaan bij corona, maar dat is toch iets anders dan in grote groepen te gaan hossen.”

Dinsdag kwamen er 132 nieuwe besmettingen in Amsterdam bij, meer dan een kwart van het totaal in Nederland. De stad is de belangrijkste virushaard in Nederland. En dus kondigde Halsema maatregelen aan die ze liever niet had willen nemen. Ze scherpt het toezicht op de hore­ca aan; cafés en restaurants kunnen na één waarschuwing worden gesloten. Bij excessen volgt direct sluiting. Voor feesten van meer dan honderd mensen geldt een meldplicht en de politie komt meteen in actie bij een melding van overlast.

Opgeklopte verwachtingen

De belangrijkste boodschap van Halsema was een waarschuwing: als Amsterdammers de ­regels blijven overtreden, volgen forsere maatregelen, zoals vervroegde sluiting van de horeca, een mondkapjesplicht in de hele stad of verplichte thuisquarantaine bij mogelijke besmetting. Feitelijk was haar toon niet veel anders dan die van premier Mark Rutte, eerder op de avond: bezorgd, waarschuwend, maar zonder dat het kwam tot directe, harde maatregelen. De verwachtingen waren anders. Rutte had tijdens zijn persconferentie namelijk aangekondigd dat Amsterdam ‘forse maatregelen’ zou nemen en dan steekt wat extra controle daarbij toch enigszins bleekjes af.

Op de Stopera waren ze geschrokken van deze aankondiging van de premier en minister Hugo de Jonge: ze wisten dat ze de opgeklopte verwachtingen niet waar konden maken en dat wilden ze ook helemaal niet. Met een beetje gezonde argwaan zou je kunnen vermoeden dat Rutte Amsterdam bewust in de spotlights heeft geplaatst, om zo de aandacht af te leiden van het feit dat de premier zelf ook niet verder komt dan wat strenge woorden en een dringende oproep niet meer dan zes gasten thuis te ontvangen.

Het kabinet krijgt, na eerdere loftuitingen, de laatste weken flinke kritiek op het corona­beleid, dat te warrig zou zijn. Dan is een ‘slappe Halsema’ een welkome afleiding. Bovendien lijkt het kabinet erop aan te sturen dat een tweede, dit keer lokale, lockdown uit het stadhuis moet komen in plaats van uit de Trêveszaal.

De burgemeester was dan ook merkbaar verrast toen ze, bij aanvang van de persconferentie die geen persconferentie mocht heten, zo veel cameraploegen voor haar neus zag. “Ik had gehoopt dat we het informeler konden houden,” zei ze. Maar de landelijke pers was door Rutte wakker geschud.

Economische schade

Halsema wil nog niet zomaar forse maatregelen nemen, zonder waarschuwing vooraf. De prijs daarvan is erg hoog, zei ze. “Elke sluiting van een café levert economische schade op.” Bovendien kan de gemeente niet alle regels permanent handhaven. “We hebben 8000 horeca­gelegenheden in de stad en 5000 agenten, dus reken maar uit. We kunnen onmogelijk een agent op elke straathoek zetten. Mensen zijn in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor het houden van afstand.”

In het begin van de coronacrisis kreeg de lockdown die het kabinet afkondigde veel kritiek. Die zou te rigoureus zijn en te schadelijk voor de economie. Nu de overheid, landelijk en ­lokaal, wel een afweging maakt tussen het virus­gevaar, de druk op de gezondheidszorg en de economische gevolgen van de maatregelen, is de kritiek juist weer dat ze te slap is.

Maatregelen

Amsterdam

- Extra toezicht op horeca

- Bij excessen volgt direct sluiting

- Meldplicht voor feesten met meer dan honderd gasten

- Politie gaat direct op melding overlast af

Eventuele vervolgstappen in Amsterdam

- Vervroegde sluiting horeca om 24.00 uur

- Mondkapjesplicht in heel de stad

- Verplichte thuisquarantaine

- Beperken bijeenkomsten tot maximaal dertig personen

Landelijk

- Advies: maximaal zes gasten in huis ontvangen

- Feestjes en borrels niet thuis, maar in zaal

- Thuisquarantaine van 14 naar 10 dagen

- Thuiswerken blijft de norm

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden