Nieuws

Welke sociale huurder kan een woning van 1,2 miljoen euro betalen?

Dat een woning van 200 vierkante meter in het centrum voor 1,2 miljoen wordt aangeboden, daar kijken Amsterdammers niet meer van op. Maar dat sociale huurders voorrang krijgen bij de koop van deze woning, zorgt voor gefronste wenkbrauwen.

Jesper Roele
null Beeld Screenshot Funda
Beeld Screenshot Funda

‘Voor deze woning geldt een voorrangsregeling voor sociale huurders,’ stond er met grote letters boven de advertentie op Funda. Maar welke bewoner van een sociale huurwoning in Amsterdam kan een huis van 1,2 miljoen euro, als je al niet flink overboden wordt, betalen? Alleen al de servicekosten van de woning zijn bijna 500 euro per maand.

Volgens Eric Snoek van De Heren van Snoek Makelaardij, die de woning voor Ymere verkoopt en aanbiedt op Funda, is de woning ‘een uitzonderlijk geval’. “Het beleid van Ymere is dat bij elke woning die in Amsterdam wordt verkocht, een sociale huurder voorrang heeft of het hoogste bod mag evenaren. Deze woning hebben we ook automatisch zo aangeboden,” legt Snoek uit. “We hebben contact met Ymere gehad en hebben besloten de advertentie aan te passen,” vertelt hij.

Scheefwoners

Een woordvoerder van Ymere bevestigt dat. “Met deze regeling proberen we de koopkansen voor scheefwoners te vergroten. Zo komen er meer sociale huurwoningen vrij voor de groep waar ze écht voor bedoeld zijn: huurders met een bescheiden inkomen,” legt hij uit.

Dat het aanbieden van een woning van ruim een miljoen euro met deze regeling misschien wat ‘te enthousiast’ is, beseffen Snoek en Ymere terdege. De woordvoerder van de woningcorporatie plaatst er wel een kanttekening bij. “Tot onze eigen verbazing verkopen we namelijk steeds vaker woningen van 6 tot 7 ton aan sociale huurders,” vertelt hij.

Dat soort verkopen zijn volgens Ymere ‘win-winsituaties’. Het bevordert de doorstroming op de woningmarkt en levert een vrije sociale huurwoning op. De regeling blijft daarom van kracht, zegt de woordvoerder van de corporatie. “Elke vrijgekomen sociale huurwoning is er een.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden