PlusAchtergrond

Wel of niet op Romereis: een hoofdpijndossier voor scholen

Amsterdamse scholen worstelen met de vraag of ze de buitenlandse werkweken door laten gaan. Sommige hebben al een streep gezet door de reizen, andere gaan ondanks coronabeperkingen toch richting Rome, Parijs of Ardennen.

Roelf Jan Duin
Het Colosseum in Rome.  Beeld Getty Images/EyeEm
Het Colosseum in Rome.Beeld Getty Images/EyeEm

Hoewel elke school zijn eigen afwegingen maakt, gaan de geplande Romereizen in veel gevallen door. Zo wil het Vossius Gymnasium eind september gewoon naar Rome vertrekken. “Het wordt een ander soort reis dan normaal,” zegt schooldirecteur Christine Hylkema. “Kinderen zonder QR-code waaruit blijkt dat ze gevaccineerd zijn of al corona hebben gehad, moeten zich elke 48 uur laten testen. We vinden de reis echter te belangrijk om niet door te laten gaan.”

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Het ongemak van het geregeld testen van ongevaccineerde kinderen weegt niet op tegen het belang van de trip, is het idee. “Op school leer je meer dan rekenen en taal. Zo’n reis is belangrijk voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Die heeft de af­gelopen anderhalf jaar al vertraging opgelopen,” zegt Tom van Veen, rector van het Amsterdams Lyceum. Zijn school schrapte de taalreis voor de vierde klassers naar Cambridge, maar laat de Romereis en de reizen naar Spanje en Italië, wel doorgaan.

Van het Barlaeus Gymnasium is een deel van de leerlingen vorige week al in Rome geweest, andere klassen zitten er nu. “De meeste leerlingen zijn ingeënt of hebben een herstelmelding omdat ze corona hebben gehad. Slechts enkelen moeten zich laten testen,” zegt rector Alwin Hietbrink. “Mocht iemand er toch onverhoopt besmet raken en in quarantaine moeten, dan blijft er een docent bij ze achter.”

Ook het Vierde Gymnasium is van plan de Romereis voor de vijfde en de zesde klassen in oktober door te laten gaan. De geplande reis voor de vierdeklassers naar Engeland gaat vanwege de strikte beperkingen niet door. “Daar zoeken we een alternatief voor,” zegt rector Jeroen Bergamin.

Op het Geert Groote College leidde het schrappen van de reis naar Rome (ouders, leerlingen en docenten werden pas maandag geïnformeerd) tot onvrede bij een deel van de ouders. Ouders klaagden over de timing (ze werden maandag geïnformeerd) en probeerden om de schoolleiding ervan te overtuigen de trip in oktober toch door te laten gaan. Ze opperden zelfs om de vliegreis om te zetten in een reis per bus. Ook zijn de bereid om gezamenlijk te kosten van eventuele PCR-tests te dragen en om een ‘calamiteitenpot’ te maken, om ‘onvoorziene kosten te dekken, daar waar verzekeringen deze niet dragen’.

Mark Soree, teamleider bovenbouw op het Geert Groote College, laat weten dat er een een grote groep ouders is die zich wel kan vinden in het besluit. Bovendien komt er een alternatieve werkweek in Nederland.

Alles op alles

Ook voor andere scholen blijven de reizen een hoofdpijndossier. Het Cygnus Gymnasium heeft de voor de komende weken geplande reizen naar de Ardennen, Parijs en Berlijngeannuleerd. Rector Hanneke de Gier wil alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat de reis naar Rome, gepland voor 2022, wel door kan gaan.

Op het Ir. Lely Lyceum hopen ze ook dat van uitstel geen afstel komt: de werkweek naar Londen in oktober is verplaatst naar mei. “Het is een vast onderdeel van ons curriculum,” zegt directeur Jeroen Rijlaarsdam.

Het Amsterdam Montessori Lyceum schrapte de werkweek naar de Ardennen. Rector Wister Grommers: “Het leverde te veel gedoe op. Naar de andere buitenlandse werkweken, later dit jaar, kijken we nog.”

Het Hyperion Lyceum neemt een besluit over zijn buitenlandse reizen na de persconferentie van 20 september en ook het Fons Vitae Lyceum heeft nog geen knoop doorgehakt. Het Hervormd Lyceum heeft de werkweek voor de tweedeklassers naar de Ardennen afgeblazen, de meerdaagse binnenlandse tripjes gaan wel door. Op het Gerrit van der Veen College is nog geen besluit genomen over de reizen naar Krakau, Cambridge, Barcelona en Parijs, die voor maart op de planning staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden