Weigering heropening hotel Parkview in Zuid ‘vooralsnog terecht’

Burgemeester Femke Halsema heeft een exploitatievergunning voor hotel Parkview vooralsnog terecht geweigerd. Dat besloot de voorzieningenrechter in een kort geding over het hotel in Amsterdam-Zuid.

Het Parool
Opruimwerkzaamheden bij hotel Parkview in de Korte van Eeghenstraat na de explosie in 2019. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Opruimwerkzaamheden bij hotel Parkview in de Korte van Eeghenstraat na de explosie in 2019.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het hotel vlak bij het Vondelpark, in de Korte Van Eeghenstraat, was in 2018 en 2019 het doelwit van aanslagen. Een onbekende gooide in oktober 2018 ’s nachts een handgranaat in het portiek. De pin was uit de granaat, maar een ontploffing bleef uit. De tweede keer was het wél raak. Panden en auto’s raakten zwaar beschadigd.

De inmiddels 79-jarige eigenaresse van het hotel meldde later dat zij meermaals is benaderd door een partij die haar hotel wil overnemen, wat ze heeft afgeslagen. Ook onderzocht de politie mogelijke banden van de eigenaresse en haar zoons met het criminele milieu.

Sluiting

Om de veiligheid van de buurt te waarborgen, sloot burgemeester Halsema het hotel in 2019 voor onbepaalde tijd. Pogingen van de eigenaresse om het pand te heropenen, waaronder het kort geding van vorige week, liepen op niks uit.

De rechtbank vindt dat het ongewijzigde bedrijfsplan burgemeester Halsema ‘onvoldoende vertrouwen geeft dat bij exploitatie van het hotel het woon- en leefklimaat in de omgeving, of de openbare orde en veiligheid, niet nadelig wordt beïnvloed’. Halsema’s besluit om het hotel dicht te houden, is daarom volgens de uitspraak ‘vooralsnog terecht’.

Ander advies ambtenaren

Pas na het kort geding kreeg de advocaat van de eigenaresse interne gemeentelijke communicatie in handen over de zaak, na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Hierdoor kon niet worden meegenomen dat ambtenaren juist tegenovergesteld hadden geadviseerd aan het besluit van Halsema.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden