Nieuws

Weggestuurde directeur Haga Lyceum heeft recht op salaris, maar niet op terugkeer

Soner Atasoy is begin juni onterecht op staande voet ontslagen als directeur van het Cornelius Haga Lyceum. Maar mede vanwege de ernstig verstoorde verhoudingen en het gebrek aan draagvlak hoeft de school hem niet weer aan het werk te laten gaan.

Bas Soetenhorst
 Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.  Beeld ANP
Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.Beeld ANP

Dit heeft de Amsterdamse rechtbank vrijdag bepaald in een kort geding aangespannen door Atasoy. Het goede nieuws voor hem is dat de rechter stelt dat zijn arbeidsovereenkomst nog geldig is en dat hij recht heeft op doorbetaling van zijn salaris.

Dit voorjaar liepen de spanningen op de islamitische school op na klachten van docenten, medewerkers en leden van de medezeggenschapsraad. Op 25 mei werd Atasoy per direct geschorst door bestuursvoorzitter Mohamed Laamimach. Begin juni volgde ontslag op staande voet, omdat Atasoy camerabeelden van Laamimach bij de school via sociale media zou hebben verspreid. Atasoy ontkent dat en de rechter acht dit niet bewezen. En dat Atasoy niet meteen na zijn schorsing bankpasjes en andere spullen inleverde, zoals Laamimach hem verwijt, vindt de rechter ‘enigszins begrijpelijk’, aangezien hij zijn schorsing als ongeldig beschouwde.

Daarom voorziet de rechter dat het ontslag op staande voet in de door Atasoy inmiddels aangespannen bodemprocedure geen stand zal houden.

Onderwijsinspectie

Maar de eis van Atasoy om terug te kunnen keren als directeur, is afgewezen. Volgens de rechter is er ‘een vergaand gebrek aan draagvlak’ voor hem. Een deel van de ouders van de leerlingen steunt hem kennelijk, aldus de rechter. ‘Maar een grote groep (andere) ouders, leerkrachten en de medezeggenschapsraad zien onoverkomelijke problemen bij een eventuele terugkeer.’

Ook blijkt uit een intern tussenrapport van de Onderwijsinspectie dat Atasoys rentree ‘zeer slecht zal uitwerken’ op de verbeteringen die de school van de toezichthouder moet doorvoeren. Daar komt bij dat de relatie tussen Atasoy en het schoolbestuur zo slecht is, dat in de bodemprocedure kan worden verwacht dat een verzoek van de school tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst zal worden toegewezen.

Hoger beroep

Bij het gerechtshof in Amsterdam loopt nog een hoger beroep van Atasoy tegen een eerder kort geding over zijn aftocht, toen de rechtbank zijn vertrek ‘op het eerste gezicht’ rechtsgeldig noemde. Dat draait om zijn positie als bestuurder. In het kort geding waarin vrijdag uitspraak is gedaan, stond de positie van Atasoy als directeur en werknemer centraal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden