PlusNieuws

Weesp wacht op kerstboom uit Amsterdam: ‘Er is niets geregeld’

De kerstboom in Weesp in 2021. Beeld Het Parool
De kerstboom in Weesp in 2021.Beeld Het Parool

Moeten de Weespers in december hun kerstliederen zingen bij het stoplicht? Uitgerekend in het eerste jaar van de fusie lijkt Amsterdam te zijn vergeten een kerstboom te bestellen voor het nieuwe stadsgebied.

Patrick Meershoek

Het is een mooie traditie: in de eerste dagen van december wordt een joekel van een kerstboom door medewerkers van de gemeente op een ponton op de Oudegracht in Weesp geplaatst, en vervolgens opgetuigd door een groep buurtbewoners, waarbij een lokaal installatiebedrijf voor de verlichting zorgt. “Het is een prachtig gezicht,” zegt Kit Miles namens de werkgroep over het eindresultaat. “We hebben het over een boom van wel acht meter hoog.”

De zeventig grote transparante ballen en de verlichting liggen op de zolder van het Museum Weesp en zullen daar dit jaar mogelijk blijven liggen. Uitgerekend tijdens de eerste kerst van Weesp als onderdeel van Amsterdam dreigt de stad verstoken te blijven van een kerstboom. “Ik heb contact met de ambtenaar die voorheen altijd een boom voor ons regelde,” vertelt Miles. “Er blijkt dit jaar niets te zijn gebeurd. Het is er op de een of andere manier bij ingeschoten.”

Redden wat er te redden valt

In een poging te redden wat er te redden valt luidde de buurtbewoner deze week de noodklok in de bestuurscommissie. Wellicht kunnen de dagelijks bestuurders van Weesp met hun korte lijnen met de Stopera nog inderhaast iets regelen? Stadsdeelvoorzitter Katinka Hilders beloofde er werk van te maken. “We zetten ons in om de kerstboom te redden.” Miles: “Maar waar haal je zo snel een boom van acht meter vandaan? Die vind je alleen maar in het buitenland.”

Miles is niet boos en ook niet verdrietig. “Het kan gebeuren,” zegt de buurtbewoner grootmoedig over deze blinde hoek in het fusieproces. “Misschien hadden we de kerstboom expliciet moeten opnemen in de kernwaarden die we voorafgaand aan de fusie als Weespers aan Amsterdam hebben gegeven met het verzoek er goed op te letten. Ik heb de kwestie ook aangekaart bij de buurtmakelaar, zodat we hopelijk volgend jaar gewoon weer een mooie boom hebben.”

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er waarschijnlijk sprake is van een ongelukkig misverstand. “Wij regelen vanuit de centrale stad de kerstbomen op de Dam en het Museumplein. Alle andere bomen in de stad zijn het werk van de stadsdelen of ondernemersverenigingen. De kerstboom van Weesp is bij de overdracht kennelijk tussen wal en schip gevallen. Maar er gaat een boom komen, dat is zeker.”

Ook tegenslag in Driemond

Nog een kerstboombericht: een inwoner van Driemond doet al twee jaar pogingen om de blauwe spar in het plantsoen bij de snackbar tijdens de kerst van verlichting te voorzien. Het gevolg is een eindeloze tocht langs ambtenaren, zonder dat er een lichtje gaat branden. De laatste tegenslag is een verzoek om voor de verlichting van de enkele spar een duurzaamheidsplan voor evenementen in te leveren. “De grenzen van het incasseringsvermogen zijn bereikt,” aldus de inspreker tot de commissie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden