Weer stijging besmettingen in een dag

Het RIVM heeft de afgelopen 24 uur 5641 nieuwe positieve tests geregistreerd. Dat is opnieuw een stijging ten opzichte van een dag eerder, toen er 4942 positieve tests bij kwamen. Dinsdag waren dat er 4073.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het aantal meldingen schommelt de laatste weken voortdurend. Veel lijn lijkt er niet meer in te zitten. Het RIVM en de GGD hebben daar geen duidelijke verklaring voor. In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 35.000 nieuwe gevallen geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld zo’n 5000 per dag.

In de grote steden komen nog steeds de meeste gevallen aan het licht. Van alle gemeenten had Amsterdam tussen woensdagochtend en donderdagochtend de meeste positieve testresultaten. In de hoofdstad kwamen 335 besmettingen aan het licht, gevolgd door Rotterdam met 216 gevallen. Den Haag telde 134 positieve tests, Zaanstad 91 en Tilburg 87.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 61. Dat waren er woensdag 66. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is in een dag met 11 patiënten afgenomen. Het totale aantal patiënten met Covid-19 bedraagt nu 1595, van wie er 458 dusdanig slecht aan toe zijn dat ze op de intensive care liggen.

Weekcijfers Amsterdam

In de regio Amsterdam waren er de afgelopen week iets minder coronabesmettingen dan een week eerder, maar de snelle daling van de afgelopen drie weken zet niet door.

Dat blijkt uit de cijfers die de GGD Amsterdam wekelijks publiceert.

In de week van 23 tot en met 29 november daalde het percentage positief geteste mensen in de hele regio met 12 procent. Het aantal besmettingen schommelt tussen de signaalwaarde ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’ in Amsterdam, Aalsmeer, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

In Amsterdam werden 1746 besmettingen vastgesteld, tegenover 1977 een week eerder. In Amstelveen waren dat er 123, en een week eerder 134.

Ook binnen de stad daalt het aantal positief geteste personen minder snel. In het centrum steeg het zelfs licht van 140 naar 145 besmettingen. In Nieuw-West en Zuidoost worden relatief de meeste mensen positief getest. In die twee stadsdelen laten mensen zich minder vaak testen dan in andere delen van de stad.

Het aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners  in Amsterdam van afgelopen week en de week daarvoor. Beeld GGD Amsterdam
Het aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners in Amsterdam van afgelopen week en de week daarvoor.Beeld GGD Amsterdam

Wat betekenen de vier risiconiveaus?

Waakzaam. De situatie is beheersbaar. Het aantal nieuwe besmettingen is laag. Kwetsbare groepen dienen alert te zijn. Het bron-en contactonderzoek is overwegend effectief. Maatregelen worden voldoende nageleefd en zijn te handhaven. Er is voldoende zorgcapaciteit. Aanvullende maatregelen zijn erop gericht om de bestaande aanpak beter te laten functioneren.

Zorgelijk. De situatie ontwikkelt zich negatief. Het aantal nieuwe besmettingen neemt toe. Maatwerk is nodig om kwetsbare groepen te beschermen. Als de situatie voortduurt, wordt het bron- en contactonderzoek ineffectief. Maatregelen worden onvoldoende nageleefd. De druk op de zorgcapaciteit neemt toe. De bestaande aanpak moet met aanvullende maatregelen worden versterkt om de verspreiding van het virus weer onder controle te krijgen en terug te keren naar een beheersbare situatie.

Ernstig. Hard ingrijpen is noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie. Het aantal nieuwe besmettingen neemt snel toe. Intensief maatwerk is nodig om kwetsbare groepen te beschermen. Het bron- en contactonderzoek is niet meer effectief, waardoor het zicht op de verspreiding afneemt. Maatregelen worden onvoldoende nageleefd. De zorgcapaciteit is onvoldoende. Maatregelen zijn erop gericht om (regionale) overbelasting van de zorg te voorkomen, kwetsbaren te beschermen en weer zicht op de verspreiding van het virus te krijgen.

Zeer ernstig. Strenge, landelijke maatregelen zijn noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie (waakzaam). Er zijn zeer veel mensen besmettelijk en het dagelijks aantal nieuwe besmettingen is hoog. Het bron- en contactonderzoek is niet meer effectief, waardoor het zicht op de verspreiding van het virus beperkt is. Maatregelen worden onvoldoende nageleefd. De regionale zorgcapaciteit is onvoldoende en een deel van de reguliere zorg is al afgeschaald. Maatregelen zijn erop gericht om landelijk en regionaal overbelasting van de zorg te voorkomen, kwetsbaren te beschermen en het virus weer maximaal te controleren.

(Bron: Coronadashboard Rijksoverheid)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden