Nieuws

Weer staking bij Gall & Gall: meer dan twintig slijterijen dicht vandaag in Amsterdam

Personeel van slijtersketen Gall & Gall legt opnieuw het werk neer, om hun eis voor een beter salaris kracht bij te zetten. Als gevolg blijven bijna honderd winkels vrijdag dicht, waaronder 24 in Amsterdam.

Het Parool
Werknemers van Gall & Gall hebben de laatste weken vaker het werk neergelegd en er komen nog meer stakingen aan. Beeld ANP JEROEN JUMELET
Werknemers van Gall & Gall hebben de laatste weken vaker het werk neergelegd en er komen nog meer stakingen aan.Beeld ANP JEROEN JUMELET

Medewerkers legden de afgelopen weken al vaker het werk neer omdat ze een hoger loonbod willen van moederbedrijf Ahold Delhaize. De staakactie van vrijdag is de vierde in korte tijd.

Werknemers zijn onder meer ontevreden dat Gall & Gall de toeslagen voor werk op zaterdagen wil afschaffen, meldt FNV. De vakbond eist daarnaast een loonsverhoging van 5 procent. Volgens FNV verhoogde Gall & Gall onlangs zijn bod wel tot een plus van 3,6 procent. “Dat dekt nog steeds bij lange na de inflatie niet,” zegt FNV-bestuurder Jethro Warbroek.

Gall & Gall zelf spreekt van een verhoging met 4,5 procent. “Wij vinden een goede cao voor onze medewerkers belangrijk en willen graag verder in gesprek met de bonden,” zegt een woordvoerder. “We hopen dit zo snel mogelijk op te kunnen lossen en betreuren deze situatie ten zeerste.”

Gesloten winkels in Amsterdam

De winkelmedewerkers hopen ondertussen op begrip van hun klanten. Op posters bij de winkels bieden zij hun excuses aan voor het ongemak. ‘Wij zijn op dit moment gesloten. Niet omdat we jou niet willen helpen, maar omdat onze werkgever ons geen fatsoenlijk salaris biedt.’

Alexander van Stokkum, medewerker van de Gall & Gall aan het Hugo de Grootplein: “Wij vinden het ontzettend vervelend voor hen. Zij hebben hier ook niet om gevraagd. Maar we moéten wel doorgaan met onze acties. Anders blijft er straks niemand meer over om hen te helpen.”

Lang niet alle vestigingen blijven dicht. Ook in Amsterdam sluiten niet alle filialen, al blijft het overgrote deel van de ruim dertig winkels gesloten. Het gaat om de locaties Maasstraat, Veemkade, Dam, IJburg, Christiaan Huygensplein, Stadhouderskade, Van Baerlestraat, Molukkenstraat, Spaarndammerstraat, Cornelis Schuytstraat, Sarphatistraat, Joden Breestraat, Wibautstraat, Beethovenstraat, Waterlandplein, Hugo de Grootplein, Plein 40-45, Rijnstraat, Stadionplein, Bijlmerplein, Reigersbos en Buikslotermeerplein. Hageland en Haarlemmerdijk sluiten een dagdeel.

Voor volgende week zijn al twee stakingsdagen gepland. Veel winkels van Gall & Gall blijven dan op donderdag en vrijdag dicht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden