Nieuws

Weekcijfers Amsterdam: omikron nu goed voor 95 procent besmettingen

In de regio Amsterdam-Amstelland zijn in de week rond de jaarwisseling bijna 40 procent meer positieve coronatests gemeld dan in de week ervoor, blijkt uit cijfers van de GGD Amsterdam. De omikronvariant is goed voor maar liefst 95 procent van de besmettingen.

Katharina Vlaanderen
Een vrouw laat een coronatest afnemen in het centrum van Amsterdam. Beeld AP
Een vrouw laat een coronatest afnemen in het centrum van Amsterdam.Beeld AP

De GGD Amsterdam registreerde in de week van 27 tot en met 3 januari 7.261 positieve coronatests. Een week eerder waren dit er nog 5.179. Afgezet tegen het aantal inwoners testten in stadsdeel Zuidoost de meeste Amsterdammers positief op corona. In Noord was dit aantal naar verhouding juist het laagst.

Alleen in de gemeente Ouder-Amstel daalde het aantal positieve tests licht. De regio beslaat verder de gemeenten Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen en Uithoorn.

De fikse stijging, ondanks de harde lockdown, is waarschijnlijk te verklaren door de opmars van de omikronvariant. Het Amsterdam UMC en de GGD Amsterdam onderzoeken steekproefsgewijs monsters uit de GGD-teststraten op de aanwezigheid van deze nieuwe, meer besmettelijke variant. Uit de resultaten van 3 januari bleek dat de omikronvariant voorkwam in 95 procent van de gescreende testresultaten. Hierbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat de steekproef op relatief kleine schaal wordt uitgevoerd.

Minder getest

Minder Amsterdammers bezochten een GGD-testlocatie rond de jaarwisseling. Er werden 4 procent minder tests afgenomen dan de week ervoor.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden