Weduwe van gepeste brandweerman krijgt schadevergoeding

De Amsterdamse brandweer erkent dat pesterijen een rol hebben gespeeld bij de zelfmoord van brandweerman Memet Yildirir in december 2019. De brandweerman (40) stak op de kazerne in de Marnixstraat een collega met een schaar in zijn rug en sprong vervolgens uit het raam. Hij overleed ter plekke.

Marcel Wiegman
De brandweerkazerne aan de Marnixstraat in Amsterdam. Beeld ANP
De brandweerkazerne aan de Marnixstraat in Amsterdam.Beeld ANP

De weduwe van Yildirir stelde vorig jaar de brandweer aansprakelijk. Uit een onderzoek van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum zou volgens de brandweer en de gemeente zijn gebleken dat ‘een groot aantal factoren’ een rol speelde bij de suïcide, zoals ‘de jeugd, de privésfeer, psychische gesteldheid en het soort werk’. Pesterijen zouden niet de hoofdreden zijn geweest.

Schadevergoeding

In een verklaring van de brandweer staat nu dat ‘binnen de organisatie een sfeer bestond die het mogelijk maakte dat er gepest werd, het pesten door de verantwoordelijken niet werd gemeld aan de korpsleiding en het pesten een rol heeft gespeeld bij de suïcide’.

De weduwe van Memet Yildirir is volgens de Amsterdamse brandweercommandant Tijs van Lieshout een schadevergoeding toegekend waarmee zij ‘verder kan’. “Mijn grootste les is dat je er in dit soort hypergevoelige dossiers een neutrale partij van buitenaf bij moet halen. Nu werd het meteen een zaak van advocaten.”

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem met 113 Zelfmoordpreventie, via chat op www.113.nl, of telefonisch via 0800-0113 (gratis) of 113 (tegen de gebruikelijke telefoonkosten).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden