Plus

Weduwe doodgeschoten juwelier Fred Hund: ‘Ik wil niet meer naar de Jan Eef’

Tine Hund, weduwe van de doodgeschoten juwelier Fred Hund. Beeld Mats van Soolingen
Tine Hund, weduwe van de doodgeschoten juwelier Fred Hund.Beeld Mats van Soolingen

Het is woensdag tien jaar geleden dat juwelier Fred Hund werd doodgeschoten. De moord wordt herdacht in de Jan Evertsenstraat. Zijn weduwe Tine Hund ziet daartegen op, ook tegen de aanstaande vrijlating van de dader. ‘Hij komt vrij, ik heb levenslang.’

Hoe gaat het met u?

“Het gaat wel goed met mij, maar het verlies is er nog iedere dag natuurlijk. Ik mis hem nog altijd en als ik anderen zie lopen, denk ik: dat had ik ook kunnen hebben, lekker met zijn tweeën. En het is natuurlijk extra spannend, want volgend jaar komt de dader vrij. Hij komt vrij, ik heb levenslang.”

Soufiane B. kreeg vijftien jaar, maar hij kan volgend jaar na tien jaar vrijkomen. Is die straf lang genoeg?

“Het is nooit genoeg als je man wordt vermoord.”

En dan is er nog een handlanger die vrij rondloopt. Hoe kijkt u daarnaar?

“Ja, dat vind ik ook afschuwelijk dat hij nog steeds rondloopt en zijn ding kan doen. Ze weten wie het is, ze hebben alleen geen dna van hem. Dat is het gewoon.”

Als u terugdenkt aan die dag tien jaar geleden, waar denkt u dan als eerste aan?

“Dat je een telefoontje krijgt en dat je met spoed naar het ziekenhuis moet komen, en als je daar dan aankomt, dat je man dan al overleden is. Je hebt geen afscheid kunnen nemen, dat is het. Als ze ziek zijn, als zijn lichaam het had begeven, dan leef je daar toch naartoe. Maar dit was zo plotseling allemaal. Dat is heel moeilijk.”

Uw man wordt herdacht in de Jan Eef, met lampen en spreuken. Wat vindt u van dat initiatief?

“Ik weet dat ze iets gaan doen, maar ik wil niet meer naar de Jan Eef toe. Ik zie er ontzettend tegenop. Het is natuurlijk mooi dat er aandacht aan wordt besteed. Nu is het ook logisch, omdat het tien jaar geleden is, maar ze hebben het gelukkig niet ieder jaar gedaan. En die steun heeft ons tien jaar geleden ook geholpen. Daarom wil ik nu best ook enkele interviews geven, maar ik vind het wel moeilijk.”

U herdenkt uw man liever privé?

“Dat doen we met de familie evengoed wel. Maar ik vind het mooi dat het na tien jaar nog zoveel indruk maakt. Iedereen die ik spreek, zegt: ik weet nog precies waar ik was. Dat is heel gek. Het geeft wel troost dat mensen met je meeleven.”

Lichtboxen en spreuken

Het is tien jaar geleden dat Fred Hund werd doodgeschoten tijdens een overval op zijn juwelierszaak in de Jan Evertsenstraat, maar hij is nooit vergeten. Om 11.00 uur woensdagochtend worden tien boxjes met licht in de straat geplaatst. Op elke box staat een citaat met een liefdevolle spreuk over de Jan Eef.

Een van de citaten op de lichtboxen is van oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Hij zei enkele jaren geleden tijdens een bezoek aan de Jan Eef: “Het is vreemd als uit iets verschrikkelijks iets moois voortkomt.” Een dag na de moord op 7 oktober 2010 begonnen buurtbewoners namelijk al met het initiatief ‘Ik geef om de Jan Eef’. De straat had een slechte reputatie van onaangenaam, winderig en crimineel. Daarna veranderde de straat in een levendig en populair winkelgebied.

“Wat waren we verdrietig en boos,” zegt mede-initiator Anita Groenink. “Maar je ziet dat ellende elkaar verbindt. Buurtbewoners, winkeliers, het stadsdeel en wooncorporaties hebben samen de schouders eronder gezet en zijn er met zijn allen in geslaagd het tegenovergestelde te bereiken van wat destijds over de Jan Eef werd gezegd: het wordt nooit meer wat met die straat.”

De straat en de buurt eromheen kent inmiddels een divers aanbod van winkels en horeca. Groenink: “Dat zag je ook de laatste maanden tijdens corona. Retailwinkels draaiden omzetten als nooit tevoren en onze cafés zaten gezellig vol. Het is nu de tijd om onze buurt te steunen. Vroeger ging vrijwel iedereen op de fiets richting het centrum, maar nu zeggen buurtbewoners: voor een lekker terras, goed restaurant of leuk cadeau hoeven we echt niet meer naar de binnenstad.”

Woensdagochtend komen de initiatiefnemers in kleine kring bij elkaar om Hund met de lichtboxen te herdenken. Groenink: “Dit moet de laatste keer zijn, denk ik. We moeten het afronden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden