Waternet onder verscherpt toezicht om digitale veiligheid

Waternet komt onder verscherpt toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het waterbedrijf, dat het complete waterbeheer in Amsterdam en omstreken verzorgt, heeft volgens onderzoek van de ILT de digitale beveiliging niet op orde.

ANP
null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

Door de tekortkomingen bij Waternet is er een verhoogd risico op een digitaal incident, bijvoorbeeld een hack, met mogelijke gevolgen voor de kwaliteit en levering van het drinkwater. Volgens de inspectie zijn er echter geen aanwijzingen dat die nu al in acuut gevaar zijn.

Dat de digitale beveiliging niet goed genoeg is, komt onder meer doordat Waternet nog geen procedure heeft voor het melden van ICT-inbreuken die grote gevolgen voor de drinkwaterlevering kunnen hebben. Daardoor kan het mogelijk langer duren voordat incidenten zijn opgelost en kunnen de gevolgen van incidenten onnodig groter worden.

Onderzoek

De inspectie voerde het onderzoek bij Waternet van 24 november 2020 tot 5 februari 2021 uit, nadat onderzoeksplatform Follow the Money in september 2020 had geschreven dat de cybersecurity van Waternet ‘zo lek is als een mandje’. Uit gesprekken met verschillende interne bronnen en documenten bleek dat computers en systemen verouderd waren en dat de toegang tot het netwerk slecht beveiligd was.

Het verscherpte toezicht duurt totdat de digitale beveiliging van het drinkwaterbedrijf voldoende verbeterd is.

Verantwoordelijk wethouder Egbert de Vries zegt in een reactie op het bericht van de inspectie dat de gemeente en Waternet er samen alles aan doen om zo snel mogelijk de digitale beveiliging te verbeteren. “Het is belangrijk dat er nu geen acute risico’s zijn geconstateerd voor de kwaliteit en de levering van het drinkwater.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden