Nieuws

Wat te doen met 300 kilo olifantenpoep per dag? Artis liet er een bankje van maken

Bezoekers van Artis kunnen sinds deze week uitrusten op een bankje van olifantenpoep. De duurzame zitplaats staat tegenover het verblijf van de Aziatische olifanten, de leveranciers van de grondstof. ‘Onze vier olifanten produceren dagelijks 300 kilo aan poep.’

Janna Nieuwenhuijzen
Het eerste olifantenpoepbankje. Beeld Marie van Elderen / Artis
Het eerste olifantenpoepbankje.Beeld Marie van Elderen / Artis

Als blijkt dat het bankje van poep goed blijft, worden alle parkbankjes op den duur vervangen door exemplaren van olifantenpoep, laat de Amsterdamse dierentuin weten. “Veel bankjes waren aan vervanging toe, dus wij dachten: als we dan toch nieuwe bankjes moeten aanschaffen, kunnen we ze dan niet zelf maken van ons eigen stront,” zegt Savitri Groag, duurzaamheidmanager bij Artis.

De olifanten zorgen voor het grootste volume aan organisch afval in de dierentuin. “Onze vier Aziatische olifanten produceren dagelijks 300 kilo aan poep,” zegt Groag.

Olifanten eten planten, takken, boomschors en andere plantaardige voeding en daarvan poepen ze ongeveer de helft onverteerd weer uit. Voor Artis was dat reden om te kijken of er niet meer gedaan kon worden met de poep vol voedingsstoffen. “Omdat het dieet van de olifanten volledig plantaardig is, bleek de mest geschikt als circulair bouwmateriaal,” zegt Groag.

Gemengd met gerecycled plastic

Studenten van het Amsterdamse wetenschappelijke AMS Institute hebben vier maanden geëxperimenteerd met nieuwe producten, gemaakt van olifantenpoep. Het bankje is ontstaan door de mest te drogen en te persen in een hittepers. Door 65 procent poep te mengen met 35 procent gerecycled plastic bleek het mogelijk een meubelstuk te maken. Het poepbankje is donkerbruin van kleur. In de onderdelen is de grove structuur van de poep terug te zien.

“Maar je ruikt er niets van,” zegt Groag. “Hij geeft ook niet af als het regent. Als je niet weet dat hij van poep is gemaakt, merk je het niet. Het is een harde, stevige plank geworden.”

De grondstof voor het bankje. Beeld Getty
De grondstof voor het bankje.Beeld Getty

Duurzaam dienstenbedrijf Circulus, dat in diverse gemeenten de openbare ruimte beheert, probeert het bankje in goede staat te houden. Als het bankje bezwijkt, zorgt Circulus ook voor hergebruik van het materiaal. Artis maakt al enkele jaren ook olifantenpoep voor de productie van bokashi, een bodemverbeteraar van Japanse oorsprong.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden