Plus

Wat speelt er eigenlijk op het Cornelius Haga Lyceum?

De AIVD ziet banden met een terreurgroep en minister Arie Slob wil het Cornelius Haga Lyceum sluiten als het de inspectie blijft tegenwerken, maar dat is nog lastig.

Ruben Koops
De islamitische middelbare school aan de Naritaweg ontkent alle beschuldigingen aan haar adres Beeld Marc Driessen
De islamitische middelbare school aan de Naritaweg ontkent alle beschuldigingen aan haar adresBeeld Marc Driessen

1. Wat is er aan de hand met het Cornelius Haga Lyceum?
Donderdag hebben burgemeester Femke Halsema en onderwijswethouder Marjolein Moorman gewaarschuwd voor de situatie op de school. De 175 leerlingen komen via de school in contact met het 'jihadistische extremisme'. Volgens de NCTV en de AIVD probeerden 'richtinggevende personen' die op het Haga rondlopen, de helft van het lesprogramma te wijden aan het salafisme en de leerlingen ook buiten de reguliere lestijden aan hun invloed te onderwerpen.

Ook zouden deze personen, onduidelijk is om wie het gaat, tussen 2009 en 2012 contacten hebben gehad met de terreurorganisatie 'Kaukasus Emiraat', een jihadistische groepering die in Rusland aanslagen heeft gepleegd. Er is geen acuut gevaar voor de openbare orde, maar nog altijd staat de school onder invloed van 'salafistische aanjagers'.

2. Dit speelt dus al een paar jaar, waarom wordt dit nu pas bekendgemaakt?
De Onderwijsinspectie werkte aan een rapport over het Haga. Tijdens dit onderzoek deelde de AIVD de zorgen die het had over de personen die aan de school verbonden zijn. Bovendien werd het medewerkers van de inspectie afgelopen woensdag onmogelijk gemaakt om hun werk te doen op de school en werd een godsdienstles plotseling afgebroken.

De NCTV heeft dit donderdag per brief laten weten aan de burgemeester. Halsema maakt die brief nu openbaar, om ouders te waarschuwen. Zij hebben tot 15 maart de tijd om hun kind in te schrijven op een middelbare school naar keuze en moeten volgens Halsema nu alle beschikbare informatie hebben.

3. Waarom wordt de school niet gesloten?
Veel politici zouden dat graag willen. Maar sluiting van het Cornelius Haga is op dit moment geen optie, zegt Paul Zoontjes, hoogleraar onderwijsrecht aan de Universiteit van Tilburg. De enige die dat kan doen, is de minister van Onderwijs en die heeft daarvoor twee gronden: het onderwijs is langdurig onder de maat of de school heeft te weinig leerlingen.

Dat medewerkers van het Haga banden zouden hebben met een terroristische organisatie valt hier dus niet onder. "Den Haag staat met lege handen," aldus Zoontjes. De burgemeester kan wel in actie ­komen als de openbare orde in gevaar is, maar volgens Zoontjes is daarvoor onvoldoende grond.

Er moet meer zijn dan alleen vermoedelijke banden met een terreurorganisatie. Wat de gemeente volgens Zoontjes wel kan doen, is ouders actief benaderen: haal uw kind van school. Dat heeft Rotterdam ook al eens gedaan bij basis­school De Verbinding en de rechter heeft die actie goedgekeurd.

4. Wat heeft Halsema verder gedaan?
Halsema en Moorman hebben van het schoolbestuur geëist dat het zo snel mogelijk opstapt. Ook is een telefoonnummer voor ouders geopend waar zij meer informatie kunnen opvragen. Het stadsbestuur wil ouders met de waarschuwing ontmoedigen om hun kinderen in te schrijven op de school. Als het leerlingaantal door een bepaalde ondergrens zakt, verliest de school haar bestaanszekerheid.

De stad voert gesprekken met andere scholen in de stad om voldoende alternatieven te garanderen voor de orthodoxe doelgroep van het Cornelius Haga. Ook zet de stad voorlopig een streep door subsidies of nieuwe huisvesting zolang de huidige situa­tie blijft voortbestaan.

5. Wat is de reactie van het Haga?
Het schoolbestuur is heel erg boos en ontkent wat de AIVD en de NCTV naar voren hebben gebracht.

'In geval van dreigingen zouden zij professionele stappen moeten hebben ondernomen. Zij kozen er echter voor de media op te zoeken en openlijk te benadrukken dat leerlingen zich op andere scholen zouden moeten inschrijven. Dat nemen we de genoemde instanties en personen zeer kwalijk,' schrijft de school op de website.

Het bestuur en alle medewerkers distantiëren zich van terrorisme of van idealen die daartoe aanjagen, laat het bestuur ook weten in een schriftelijke reactie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden