PlusAchtergrond

Wat is het volgende bouwproject dat stil komt te liggen?

Op de dag dat bouwers demonstreren in Den Haag, wordt in Amsterdam nog eens duidelijk hoe erg de stikstofproblemen zijn: ook een project bij de Arena loopt gevaar.

Michiel Couzy
Enkele duizenden demonstranten uit de bouwwereld op het Malieveld in Den Haag.  Beeld ANP
Enkele duizenden demonstranten uit de bouwwereld op het Malieveld in Den Haag.Beeld ANP

Het ‘Urban Interactive District’ bij de Johan Cruijff Arena is het tweede grote project in Amsterdam dat gevolgen ondervindt van de extra maatregelen om de stikstofuitstoot te beperken, zo blijkt uit een inventarisatie van de gemeente. Eerder was al duidelijk dat Strandeiland, de uitbreiding van IJburg, gevaar loopt.

Woensdag demonstreerden bouwers in Den Haag tegen de stikstofmaatregelen die de bouw in ­Nederland op diverse plekken stilleggen. Dit heeft te maken met een vernietigende uitspraak die de Raad van State eerder dit jaar deed. De conclusie luidde dat het kabinetsbeleid de ­uitstoot van stikstof in beschermde natuur­gebieden onvoldoende terugbrengt.

In eerste instantie meldde de gemeente dat het project bij de Arena ook onder deze uitspraak viel, maar donderdagmiddag zette Amsterdam dit recht: het ‘Urban Interactive District’ valt niet onder deze uitspraak. Desalniettemin is extra onderzoek naar de uitstoot van stikstof nodig voordat de vergunning wordt verleend.

950 huurwoningen

Volgens Bouwend Nederland ondervinden in Amsterdam zeker tien projecten hinder door deze problematiek. De bouw van het Urban Interactive District moet volgend jaar beginnen. Tegenover het stadion komen 950 huurwoningen, waarvan 410 tot de sociale sector behoren, vooral bedoeld voor studenten. Ook zijn kantoren, horeca, een theater en een hotel gepland.

Voor de bouw van een nieuw datacenter in Zuidoost is eveneens extra onderzoek nodig, net als voor de uitbreidingsplannen van 22 bedrijven in het havengebied.

Op Strandeiland zijn in totaal achtduizend nieuwe woningen gepland. Voor de tweede fase van dit project bij IJburg moet nog land worden opgespoten en dat kan tot meer stikstofuitstoot leiden. Het gevolg: extra onderzoek.

De aanleg van de eerste fase van Strandeiland staat ook op de lijst van stikstofprojecten, maar de vergunning hiervoor is al verstrekt, waarmee het gevaar is geweken. De gemeente sluit niet uit dat nog meer projecten op deze lijst komen.

Of al deze projecten vertraging oplopen door de stikstofonderzoeken, is nog de vraag. Amsterdam heeft, gezien de woningnood, juist vooral behoefte aan snelheid en niet aan tijd­rovende procedures.

Werktijdverkorting

De stikstofmaatregelen leiden tot onvrede en paniek in de bouw, die vreest voor een crisis waarbij projecten stilvallen en ontslagen vallen. Minister Carola Schouten kondigde woensdagochtend aan dat projecten tot tweehonderd woningen sneller aan vergunningen moeten komen. Ze hoopt dat bouwprojecten hierdoor weer op gang komen.

Dit voorstel zal Strandeiland en de transformatie van het gebied bij de Arena niet helpen, die behelzen veel meer woningen.

Het kabinet werkt ook aan een noodplan om bedrijven te helpen als de bouw toch niet op gang komt. Die hulp kan bestaan uit financiering of werktijdverkorting. Dit kost 150 tot 200 miljoen euro.

Bouwprotest: meerdere aanhoudingen na wanorde

Woensdagmiddag heeft de bouwsector gedemonstreerd tegen de regelgeving rond stikstof en Pfas. Bij het protest waren volgens de organisatie zo’n zesduizend mensen aanwezig.

De eerste bouwmachines stonden dinsdagavond al op het Malieveld, waardoor het veld rond 7 uur woensdagochtend al volliep.

De politie gaf woensdagochtend rond 10 uur aan dat de A12 richting het centrum van Den Haag afgesloten zou worden. Dit gebeurde door middel van rode kruizen. Een grote groep boze bouwers negeerde dit echter en stuitte even verderop op een politieblokkade. Mensen verlieten hun voertuigen en gingen massaal te voet verder naar het Malieveld.

Na de afsluiting van de A12 ontstonden er enkele ongeregeldheden in het centrum van de hofstad. Een groep demonstranten probeerde de Koningskade te blokkeren en daarmee het verkeer te ontregelen.

De politie bevestigt dat er meerdere aanhoudingen zijn verricht tijdens de protesten, maar kan nog geen duidelijkheid geven over precieze aantallen en aard van de overtredingen.

Carola Schouten, minister van Landbouw, beloofde tijdens een toespraak op het Malieveld snel te gaan kijken naar een aangepaste milieunorm. Een zogenoemde drempelwaarde voor stikstof zou soelaas kunnen bieden voor de bouwers. De Raad van State oordeelde eind mei dat de overheid strengere stikstofregels moet hanteren, waardoor boeren in de knel komen en grote bouwprojecten stil komen te liggen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven sprak de menigte toe over de vernieuwde regelgeving rondom Pfas. Zij riep de bouwers vooral op om de gegevens over chemische stoffen in de grond te delen, zodat onderzoekers makkelijker tot een nieuwe norm kunnen komen. Pfas is een overkoepelende term voor een aantal onnatuurlijke schadelijke chemische stoffen die door bebouwing in de grond terechtkomen. Nieuwe regelgeving daaromtrent is zo streng dat er bijna nergens meer grond verplaatst mag worden.

Demonstranten keren terug naar hun voertuigen op de A12 na het protest op het Malieveld van de bouwsector.  Beeld ANP
Demonstranten keren terug naar hun voertuigen op de A12 na het protest op het Malieveld van de bouwsector.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden