live

Holleeder verhoord over de liquidatie van Sam Klepper

Ruim drie jaar na zijn aanhouding en na veertien inleidende zittingen is de rechtbank in Amsterdam gestart met de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen Willem Holleeder. Misdaadverslaggever Paul Vugts houdt je in dit blog op de hoogte.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Spanningen liepen hoog op

  De irritaties tussen het Openbaar Ministerie (OM) enerzijds en Willem Holleeder en zijn advocaten liepen vrijdag op.

  Op de negentiende dag van het megaproces kwamen de twee officieren van justitie herhaaldelijk in aanvaring met Holleeder en raadsman Sander Janssen. Beide partijen wisselden vaak met stemverheffing verwijten uit.

  Het proces gaat dinsdag verder. Dan moet zus Astrid opnieuw getuigen in de rechtszaal.

 2. Binnenhengelen

  Officier van justitie Sabine Tammes wil een gesprek aanhalen waaruit volgens haar blijkt dat Holleeder weduwe Sandra den Hartog van Sam Klepper 'aan het binnenhengelen' is en 'op de knieën heeft'. (Hij zal een relatie met haar beginnen waarna ze miljoenen zal betalen.)

  Holleeder, verontwaardigd: "Bínnenhengelen?! Op de knieën?! Waar hebt u het over?!"

  Tammes: "Nou, u was haar toch aan het binnenhengelen?! U wilde Mieremet iets 'leuks' zeggen, zegt u."

  Advocaat Sander Janssen: "Ik ben het wel met mijn cliënt eens. Wat zijn dit nou voor kwalificaties?!"

  Nadat de rechter het bewuste gesprek heeft doorgenomen, zegt Holleeder, wat cryptisch: "Het gaat er over dat Sandra den Hartog ook niet alles kan zeggen... Als we het over troebel water hebben, hou je dingen achter. In helder water kun je niet verdrinken..."

  Rechtbankvoorzitter Frank Wieland: "Maar wat was er nou zo leuk aan? (zoals Holleeder tegen John Mieremet zegt)?"

  Holleeder: "Het gaat met name om het geld..." Janssen: "Ik heb moeite met het frame dat u (aanklaagster Sabine Tammes) op dit gesprek legt terwijl het helemaal niet zo raar is als meneer (Holleeder) achttien F-ing jaar later niet meer weet wat hij precies bedoelt als hij zegt dat hij iets leuk heeft te vertellen..."

  Het lijkt er op neer te komen dat Holleeder, mede namens Mieremet, blij is dat Sandra den Hartog stap voor stap toenadering zoekt en miljoenen wil gaan betalen, zoals ze hebben gevraagd. Holleeder: "Het is achttien jaar geleden. Het enige dat ik weet, is dat ik met Sandra heb gesproken om geld te vragen namens Johnny (Mieremet). Het gaat niet om hahaha het is leuk..."

  Rechter Wieland: "Maar u zegt dat het leuk is dat de puzzel langzaam in elkaar valt. Wat was dat voor puzzel?"

  Holleeder: "Johnny was aan het kijken wat Sam (de ex-compagnon van Mieremet) zelf buiten Mieremets rug om had geregeld... Ik heb geprobeerd Johnny te helpen én Sandra te helpen..."

  Rechter Benedicte Mildner: "Ik heb het idee dat u hier Sandra geen plezier doet."

  Holleeder: "Jawel. Ik heb haar aangehoord en haar geholpen het onderling weer te regelen (met Mieremet). Dat is mijn karakter, dat heb ik heel mijn leven gedaan. Ik hoef daar ook niks mee te verdienen. Hun (Mieremet en Den Hartog) hadden strubbelingen, konden niet door een deur, en ik heb geprobeerd te helpen. Klaar."

  Rechter Somsen is het gehakketak moe: "Na dit punt gaan we..." (Ze werkt richting de lunchpauze). Holleeder vult aan: "Naar huis!"

 3. 'Gezellige jongen'

  Holleeder bevestigt dat hij in die periode geregeld contact had met Dino Soerel, die hij kende uit de gevangenis. Holleeder: "Ik ben hem eigenlijk pas (vaak) gaan zien toen ik voor John Mieremet met Stanley Hillis heb gesproken. Dino had rechtstreeks contact met Hillis. Dino is ook gewoon een gezellige jongen."

 4. Stanley Hillis

  'Oudste rechter' Benedicte Mildner vraagt Holleeder hoe zijn relatie was met Stanley Hillis begin 2002, toen die onderhandelde tussen de Joegoslaven en John Mieremet. "Ik was niet goed bevriend met hem, maar ben niet met hem in de rondte gesprongen. Ik kon wel gewoon 'Hé, hallo' zeggen als ik hem tegen kwam en als ik dat wilde, kon ik naar hem toe. Ik zag hem wel af en toe, ook op Ibiza geloof ik. Ik heb hem ook gezien omdat hij geld had (ingelegd) bij Willem Endstra."

  In 2002 zag Holleeder Stanley Hillis naar eigen zeggen vaker dan in 2003. Dat Dino Soerel en Stanley Hillis bij Magdi Barsoum over de vloer kwamen voordat die begin maart 2002 zou worden vermoord, zegt Holleeder niet te hebben geweten.

  De woensdag voor zijn liquidatie sprak een rechercheur van de Criminele Inlichtingeneenheid Magdi Barsoum nog in zijn Red Light Bar op de Wallen. Hij was toen ontspannen, nadat hij zich eerder grote zorgen had gemaakt te worden vermoord en zelfs bij zijn broer was ondergedoken. Kennelijk zag hij de uiteindelijke moord op 2 maart 2002 niet aankomen, hoewel hij in die periode volgens de CIE wel conflicten had met én 'de Joego's' én Stanley Hillis en Willem Holleeder.

  Hasjhandelaar Norbert Stok zou hebben gezegd dat 'Joegobaas' Sreten 'Jotsa' Jocic één miljoen gulden eiste van John Mieremet, maar dat Willem Holleeder daar tien miljoen van had gemaakt. Eén miljoen ging naar Jocic, één miljoen naar tussenpersonen en acht miljoen naar Holleeder.

  Holleeder: "Er wordt zoveel gezegd. Wat ik van Mieremet heb gekregen, heb ik aan Stanley Hillis gegeven (vijf miljoen) en de rest heeft Sandra (den Hartog, weduwe van Sam Klepper) aan Hillis gegeven. Als ik acht miljoen zou achterhouden, zouden Jocic of Hillis daar wel om komme. Er wordt zo veel gezegd."

 5. Mieremet

  In een afgeluisterd gesprek tussen John Mieremet en zijn vrouw Ria komt aan de orde dat zij is vertrokken naar het buitenland. Ria zegt dat 'het echt heel, heel erg is',

  John spreekt over 'die kanker-Hells Angels'. Holleeder: "Dat gaat over geld. Van de liquidatie van Sam Klepper weet Mieremet dat Jocic daar achter zat. Dit gaat over geld waarvan Mieremet dacht dat hij het verdiend had. Hij dacht dat Sam Klepper er een teringzooi van had gemaakt samen met de Hells Angels, bij wie hij steeds vaker kwam, en dat zijn geld in gevaar was gekomen. Dit gaat niet over de moord."

  In een afgeluisterd gesprek nadat de tweede aanslag op Cor van Hout is gepleegd, in december 2000, zegt Magdi Barsoum dat 'Dino (Soerel) en Stanley (Hillis) 'die dinges voor Cor hebben geregeld' voor enkele miljoenen guldens.

  Advocaat Janssen: "Ik koppel dat natuurlijk aan een eerder gesprek over Stanley Hillis die de onderhandelingen (tussen Mieremet en de Joegoslaven) van Barsoum had overgenomen."

  Janssen: "Dit zijn allemaal bewijzen die kunnen invullen wat aan de hand was, over zaken die nu, veertien, vijftien, zestien jaar later (door justitie) heel makkelijk op het conto van Willem Holleeder worden geschreven. Dit bewijst dat het wel degelijk zo is zoals Holleeder eerder heeft verklaard."

  Op de dag van de liquidatie van Sam Klepper (10 oktober 2000) vloog Stanley Hillis volgens de politie naar Spanje. (Zelf is Hillis in 2011 geliquideerd.)

  Magdi Barsoum zei begin 2002 dat hij niet bang was te worden doodgeschoten. Dat gebeurde op 2 maart 2002, in de Bloedstraat op de Amsterdamse Wallen.

 6. Liquidatie

  Rechter Margo Somsen hervat de zitting. Ze gaat richting de liquidatie van de Egyptisch Amsterdamse crimineel Magdi Barsoum in 2002 in de Bloedstraat in Amsterdam.

  Ze haalt een gesprek van Maruf 'Paja' M. aan die in december 2000 belt met de chef van de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE, de geheime dienst van de recherche). Hij zegt dat 'die poedel' in Amsterdam is ('Joegobaas' Sreten 'Jotsa' Jocic). Als Paja die poedel treft, gaat hij de CIE niet bellen, maar hem 'in stukken hakken'.

  Paja zegt ook dat (na de liquidatie van Sam Klepper) 'de Hells Angels nu de handel hebben'. Rechter Somsen: "Als u had geweten dat meneer M. contact onderhield met de CIE, had dat uitgemaakt voor uw vertrouwen? " Holleeder: "Nee, dat maakt me niks uit. Mensen hebben zo hun contacten..."

  Volgens een tip aan de Criminele Inlichtingeneenheid zou Magdi Barsoum in staat zijn het conflict tussen John Mieremet en de Joegoslaven kunnen sussen. Sam Klepper is vermoord als waarschuwing aan Mieremet dat hij moet betalen, zegt de tipgever. Advocaat Sander Janssen: "Wij gaan er van uit dat de tipgever Magdi Barsoum zelf is."

  In een ander gesprek zegt John Mieremet aan Magdi Barsoum dat hij 'alles doet wat Magdi wil'.

  Ook uit andere gesprekken blijkt volgens Holleeder en zijn advocaten voortdurend dat Magdi Barsoum nauw contact onderhoudt met de CIE.

  Holleeder: "Ze zijn druk bezig met de CIE, maar wat ze daar allemaal mee willen, weet ik niet." Advocaat Janssen: "Wat ons betreft volgt ook uit tapgesprekken redelijk objectief dat Magdi Barsoum met de CIE sprak en dat Barsoum zich zorgen maakte over een escalatie van het conflict (tussen de Joegoslaven en John Mieremet) als niet snel zou worden ingegrepen. Barsoum lijkt zich in te dekken door te zeggen dat hij niet verantwoordelijk is voor die escalatie."

  Rechter Somsen houdt een gesprek voor tussen Magdi Barsoum en de CIE waarin Barsoum zegt dat hij, (kennelijk) de Joegoslaven heeft 'gesmeekt' nog een paar dagen te wachten (kennelijk met het doodschieten van John Mieremet), maar dat 'die stomme mensen' hebben gezegd dat hij zich nergens meer mee mag bemoeien. (Het is jouw zaak niet meer.)"

  John Mieremet gaat er in die periode van uit dat hij doodgeschoten zal worden. Zijn zoon Barry 'heeft zijn moordenaar al gezien'. Mieremet weet 'nagenoeg wie de opdrachtgever is', maar hij is benieuwd naar 'de Hollandse opdrachtgever'. Kennelijk is er volgens Mieremet ook een niet-Hollandse opdrachtgever. (Waarschijnlijk een Joegoslaaf).

  Willem Holleder: "Ik wist ook dat Barry (Mieremet) gevolgd werd. Dat was bekend."

 7. Koffiepauze

  De rechtbank houdt tot kwart voor twaalf pauze.

 8. Joegoslaven

  Rechter Margo Somsen gaat terug naar de periode na de liquidatie van Sam Klepper. Ze haalt anonieme tips aan waarin wordt gesteld dat ('Joegobaas') Sreten 'Jotsa' Jocic Sam Klepper heeft laten doodschieten uit wraak voor de liquidatie van Duja jaren eerder (Duja Becirovic, de eerdere leider van de Joegoslavische maffia, PV).

  In afgeluisterde telefoongesprekken bespreken zware criminelen wie Klepper heeft doodgeschoten. 'Diegene die hier achter zit heeft twee man gedaan in een maand en hij gaat nog verder.'

  Zo waarschuwt een vriend Etiënne U., kopstuk uit de organisatie van de vermoorde maffiabaas Klaas Bruinsma, dat die niet naar Nederland moet komen omdat hij 'nummer drie of vier' kan zijn 'op het lijstje' (van te vermoorden personen. In een gesprek tussen John Mieremet en Etiënne U. vertelt U. dat hij 'John nog wel een keer wil zien' als Mieremet 'dat leuk vindt'.

  Uit een ander gesprek, tussen John Mieremet en Holleeder, blijkt dat Holleeder eind oktober in Sarajevo was, in voormalig Joegoslavië. Holleeder zegt dat het 'ook een Nederlander kan zijn, hè' (de dader van de liquidatie). De mensen op de Balkan 'zijn heel aardig' en hij heeft in voormalig Joegoslavië iedereen gevraag 'en niemand weet er wat van' terwijl 'Jotsa' Jocic 'een schreeuwer is die het meteen zal rondschreeuwen als hij het heeft gedaan'.

  Holleeder, nu: "De Joegoslaven krijgen altijd meteen overal de schuld van, maar ik ga liever eerst eens effe kijken of het wel zo is. Ik ben het daar gaan vragen, samen met Paja (Holleeders vriend Maruf M.)."

  Zo zaten Maruf 'Paja' M. en Holleeder 'daar in de een of andere discotheek'. "Net zoals hier ga je overal heen en vraag je het hier en daar en zus en zo. Ik spreek de taal niet eens van die mensen, kan hun namen niet eens onthouden (zoals Holleeder donderdag al had gezegd), maar Paja vertelde me wat hij hoorde."

  Achteraf bleek volgens Holleeder dat Sreten 'Jotsa' Jocic wel degelijk achter de liquidatie van Klepper zat. Holleeder: "Misschien hep ie het wel aan de verkeerde mensen gevraagd, weet ik veel..."

  Holleeder en John Mieremet gingen behalve naar Polen en Tsjechië ook naar Sarajevo om te kijken of ze daar in gokhallen konden investeren. Nu: "Het werd niks. Je ken daar wel investeren, maar straks zeggen ze 'oprotten, het is nu van ons' en heb je niks."

  Rechter Margo Somsen: "Uw onderzoekje waaruit volgens u bleek dat Jocic niets met de liquidatie van Sam Klepper te maken had, wat u hoorde van Paja, hoe waardeerde u dat?" Holleeder: "Ik luister altijd naar wat Paja zegt."

  Somsen: "U vertrouwde daar op?" Holleeder: "Ja." Somsen: "Wij moeten al die verklaringen straks wegen. Daarom ben ik zo benieuwd hoe u die getuigen weegt..."

  Officier van justitie Lars Stempher: "Waaróm nam u Paja zo serieus?" Holleeder: "Hij heeft me vaker informatie gegeven die klopte. Ik maak voor mezelf mijn eigen inschatting wie ik serieus neem. Zo ga ik daar mee om."

  Rechter Margo Somsen: "Kende u Jotsa?" Holleeder: "Nee. Ik had hem bij het Olympiaplein ooit twee tellen in een kroeg gezien. Verder niks."

  In Parijs spraken onderwereldkopstuk Etiënne U., John Mieremet en Willem Holleeder af, in de Ritz. Wat Mieremet en U. buiten bespraken, zegt hij niet te weten. Overigens verbetert Holleeder de rechter als ze de naam van het chique hotel Ritz in Parijs uitspreekt zoals de Fransen dat doen. Holleeder: "De Rits, ja."

 9. Gabbetje gap

  Rechter Somsen gaat terug naar de tijd 'waarin Willem Endstra en John Mieremet nog leven', eind 2000'. In de periode voor zijn gewelddadige dood 'deed' Sam Klepper 'aardig' tegen Holleeder in die tijd, net zoals John Mieremet, zegt de verdachte.

  "En ik deed aardig tegen hun. Maar met Klepper en Mieremet wist je nooit wat je aan ze had. Je moest altijd heel goed op je woorden letten, zodat ze je niet verkeerd begrijpen."

  Mieremet en Holleeder gingen in die periode samen naar Polen om te kijken of ze via gokhallen wit geld konden verdienen. Holleeder: "Als het mogelijk was geweest, hadden we best samen een zakelijk belang kunnen opbouwen, misschien, maar zo ver is het niet gekomen."

  Officier Sabine Tammes wijst op 'honderden afgeluisterde gesprekken' waarin Willem Holleeder bepaald niet altijd op zijn woorden leek te passen in gesprekken met Mieremet. Holleeder: "U moet me hier niet belachelijk gaan zitten maken. Als je elk woord weegt over belangrijke dingen, wil dat helemaal niet zeggen dat je niet de halve dag kunt lachen en grappen en dollen. u moet nou niet doen alsof ik hier onzin vertel."

  Rechter Somsen: "Bedoelt u dat u zich altijd bewust was dat u bepaalde dingen níet moest zeggen?" Holleeder: "Ja. Je moet niet de verkeerde indruk wekken bij Sam en John. Zorgen dat ze niet de indruk krijgen dat je wat van plan bent. Verder kun je natuurlijk de hele dag flauwekul bespreken."

  Was Mieremet een vriend? "Wij in Amsterdam zeggen altijd snel 'vriend' en 'gap' en 'gabbetje gap', maar Mieremet was geen vriend van me."

  Holleeder heeft zich naar eigen zeggen 'nooit ingelaten met liquidaties' (door Sam Klepper en John Mieremet). "Ik ben naar (zakenman) Rolf Friedländer gestapt omdat ze zijn zoon wilden doodschieten. Om hem te waarschuwen. Ik ben veroordeeld voor afpersing vanwege die waarschuwing, maar ik wou hem gewoon waarschuwen, na overleg met Willem Endstra. Ik ben Willem en zo doe ik dat. Ik vind dat je beter kan betalen om je kind te redden dan het risico te nemen."

 10. Interview John Mieremet

  Advocaat Sander Janssen: "Hier komt het verhaal in de wereld dat Holleeder de woning van Cor van Hout had aangewezen voor de tweede aanslag op Van Hout in 2000. Dat is ook weer een voorbeeld van een beschuldiging door Mieremet om Holleeder zwart te maken. Heel veel criminelen wisten waar Van Hout toen woonde."

  Mieremet probeerde ook allerlei zaken waarvoor Sam Klepper en Mieremet samen verantwoordelijk waren, waaronder liquidaties, 'op Klepper af te schuiven'. Advocaat Janssen: "Dat is de manier waarop Mieremet zich probeerde te positioneren in 2002. Hij schoof alles in de schoenen van Klepper en van Willem Holleeder."

  Advocaat Janssen gaat er van uit dat allerlei verklaringen van getuigen, veel later, hun oorsprong hebben in de leugens van Mieremet – die ze bewust of onbewust napraten.

  Officier van justitie Lars Stempher vraagt Holleeder hoe en van wie hij weet hoe het met John Mieremet en zijn interview in De Telegraaf is gegaan. "Van wie weet u hoe dat tussen Mieremet en (officier van justitie Koos) Plooij is gegaan? U presenteert dat hier als waarheid, maar hoe komt u daarbij?" Holleeder: "Ik heb die kennis opgedaan."

  Stempher: "Als u het zo stellig stelt, is het een heel normale vraag hoe u daar bij komt." Advocaat Sander Janssen: "Er zit een stuk in het dossier waarin Plooij vertelt over dat gesprek met Mieremet! U moet niet suggereren dat meneer Holleeder dat hier verzint!"

  Stempher, ook op hoge toon, in de lucht priemend met zijn pen: "Het is toch een volstrekt normale vraag hoe uw cliënt aan zijn wetenschap komt?!" Aanklager Sabine Tammes, eveneens op hoge toon: "U moet toch kunnen uitleggen hoe u dingen weet, zodat wij het kunnen plaatsen?!" Holleeder: "Ik ga me hier niet de mond laten snoeren omdat ik steeds zou moeten kunnen vertellen van wie ik wat weet. Ik zeg wat ik wil. U hoeft ook niet zo te schreeuwen."

  Officier Sabine Tammes: "Ik schreeuw niet. Anders zou het lijken alsof ik uit Amsterdam kom." Holleeder: "U schreeuwt wél. U lijkt op mijn zusters!" Gelach op de publieke tribune en aan de perstafels.

Voorbeschouwing

Op 8 februari begon de inhoudelijke behandeling van het monsterproces tegen crimineel Willem Holleeder. Lees hier het blog van de eerste vijf weken terug. Hier vind je de planning van het proces.