Nieuwe Lichting

Wat houdt twintigers en dertigers bezig? ‘Ook ik kijk naar het gras bij de buren’

Verslaggever Raounak Khaddari (27) onderzoekt voor Het Parool met de serie Nieuwe Lichting wat twintigers en dertigers bezighoudt. Van het oneindig nastreven van geluk tot het verkopen van je lichaam. ‘De dingen die ik ontdek zijn soms ook waardevol voor mezelf.’

Anna Herter
Raounak Khaddari gaat elke aflevering nabespreken met een live-interview op Instagram. Beeld Hilde Harshagen
Raounak Khaddari gaat elke aflevering nabespreken met een live-interview op Instagram.Beeld Hilde Harshagen

Wat ga je onderzoeken in deze serie?

“In elke aflevering van de serie ga ik onderzoek doen naar een uitdaging waar mijn leeftijdsgenoten – twintigers en dertigers – tegenaan lopen. Dat is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde, maar er zijn thema’s die tekenend zijn voor onze generatie. Ik put in mijn afleveringen uit mijn eigen leven, zoek andere ervaringsdeskundigen en onderzoek de uitdaging aan de hand van experts. Zo wil ik niet alleen in kaart brengen dát iets gebeurt, maar ook waar het vandaan komt en hoe mensen ermee omgaan.”

Waar lopen jouw leeftijdsgenoten zoal tegenaan?

“In de eerste aflevering onderzoek ik de tendens van mijn generatie om continu op zoek te zijn naar een betere versie van jezelf, ook al is het leven misschien wel goed zoals het nu is. Ik maak mijzelf daar ook schuldig aan: ondanks mijn prettige leven twijfel ik over productiviteitscursussen of duik ik in zelfhulpboeken over hoe ik meer ‘zen’ kan worden in mijn hoofd.

In een andere aflevering breng ik in kaart hoe een deel van onze generatie geld verdient met het eigen lichaam. Dat is al een tijd gaande door middel van influencing via vlogs en blogs. Die grens wordt steeds meer opgerekt. Zo wordt Onlyfans steeds populairder: een online platform waarop seksuele handelingen tegen betaling op beeld worden verricht. Voor velen is dit al geen taboe meer, ze komen ervoor uit en pronken ermee.”

Je betrekt Hedy D’Ancona bij elke aflevering. Wat voor rol krijgt zij?

“Hedy D’Ancona (83) is sociaal-geograaf, oud-politica en feminist. Haar twintiger en dertiger jaren vielen natuurlijk in een heel andere tijd. Bij elk thema vraag ik haar in hoeverre dat in haar jongere jaren speelde. Naast dat het interessant is om te horen hoe in die tijd tegen de wereld werd aangekeken, is het een heel inspirerende vrouw met mooie inzichten. Zo zei ze over het continu streven naar perfectie: ‘En dan ben je je aan het suftrainen, en heb je daardoor geen tijd om met een ander onder de wol te kruipen. Waar doe je het eigenlijk voor?’ Ik vond dat geestig, maar ook inspirerend en een waardevolle opmerking. Het heeft me aan het denken gezet en ik hoop niet mij alleen.”

Ga je door het onderzoeken van jouw generatie ook meer nadenken over je eigen leven?

“De dingen die ik ontdek zijn soms ook waardevol voor mezelf. Zo stuitte ik voor de eerste aflevering op een onderzoek over geluk waarin de onderzoekers stellen dat je er gelukkiger van wordt als je naar jezelf kijkt in plaats van je steeds te vergelijken met anderen. Dat wist ik wel, maar het is toch fijn om nog eens te horen. Want ik bén gelukkig en heb niets te klagen, maar toch zit ik soms te kijken naar het gras bij de buren.”

Kunnen twintigers en dertigers hun steentje bijdragen aan de serie?

“Graag zelfs. Twintigers en dertigers staan in deze serie centraal, dus ik hoop dat zij mij weten te vinden via de mail of Instagram. Ik heb een lijst met onderwerpen waar ik voorlopig wel zoet mee ben, maar als iemand iets mist of graag besproken ziet: deel dat vooral.

“Daarnaast wordt elke aflevering nabesproken in een interactief live-interview op Instagram. Daarbij ben ik altijd aanwezig, samen met een een expert of bijvoorbeeld een ervaringsdeskundige over het onderwerp waar de desbetreffende aflevering over ging. Iedereen kan van te voren of tijdens het interview vragen aandragen. Het eerste interview is maandag om 21.00 uur, te vinden via het Instagramaccount van Het Parool.”

Nieuwe lichting

Amsterdam verandert met elke nieuwe generatie die er zijn weg zoekt. Raounak Khaddari (27) onderzoekt met de serie Nieuwe Lichting wat twintigers en dertigers bezighoudt, en hoe zij daarmee hun stempel drukken op de stad. Sociaal-geograaf, oud-politica en feminist Hedy D’Ancona (83) reageert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden