Warmte zorgt voor pollenexplosie en piek van hooikoortsklachten

Het warme weer van de afgelopen dagen, gecombineerd met de natte weken daarvoor, heeft een bloei-explosie veroorzaakt bij de grassen in Nederland. Daardoor zitten er in een groot deel van het land extreem veel pollen in de lucht.

Caspar Naber
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

“Dit is de eerste piek dit seizoen,” zegt Arno Vlooswijk van hooikoortsradar.nl en pollennieuws.nl. Bijna de hele pollenkaart van Nederland kleurt donderdag paars, de kleur die staat voor ‘extreem veel pollen’. Amsterdam ligt midden in het paarse gebied. Alleen de kustgebieden blijven wijnrood, een indicatie voor ‘veel pollen’.

Vlooswijk: “Hooikoortspatiënten hebben bizar veel last van de pollen. De gemiddelde klachtenscore bedroeg dinsdag een 7,9 op een schaal van tien.” Dat was de hoogste score van dit pollenseizoen, dat begon op 1 mei. De klachtenscore voor woensdag staat op dit moment op 7,8.

De eigenaar en uitgever van pollennieuws.nl verwacht voorlopig weinig verandering. “Zolang het droog blijft en de luchtvochtigheid ’s nachts niet daalt, duurt de piek voort en dat is voor zover ik nu kan zeggen nog zeker een dag of drie, vier.’’

Massale bloei

Naarmate het daarna weer warmer weer wordt, neemt de hoeveelheid pollen in de lucht toe. De pollenpiek, die op 6 juni inzette, wordt veroorzaakt doordat de grassen in Nederland massaal zijn gaan bloeien. “Na de natte periode in mei zijn ze onder invloed van de warme temperaturen enorm gaan groeien,” legt Vlooswijk uit. “Op 1 juni hadden we meteen een klachtenscore van 7,1. Daarna volgde een daling tot 5 juni en sindsdien gaat de lijn flink omhoog.”

De pollendruk wordt volgens de kenner gemeten aan de hand van een aantal factoren, waaronder de temperatuur, luchtvochtigheid en wind. Bij de berekening wordt gebruik gemaakt van de gegevens van weerstations en van Buienradar. Bij zonsopgang- en ondergang verandert de pollendruk normaliter.

De grassen staan dus vol in bloei, maar de elzen en berken piekten eerder dit voorjaar al. Die veroorzaakten echter niet zoveel klachten als nu het geval is.

Last van hooikoorts? Hier zijn zeven tips

1. Zet een zonnebril op. Zo hou je je ogen goed afgeschermd en komen ze minder in contact met het stuifmeel dat in de lucht zit.

2. Hou de ramen en deuren dicht.

3. Controleer voordat je gaat wandelen of picknicken of er veel pollen in de lucht zitten via pollennieuws.nl

4. Haal hooikoortstabletten bij de huisarts of apotheek.

5. Heb je een verstopte neus door de hooikoorts? Spoel je neus dan met een zoutoplossing.

6. Laat was niet buiten hangen, het stuifmeel kan erin waaien.

7. Vermijd hooikoorts door op vakantie te gaan hoog in de bergen of aan zee. Daar zit minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden