Plus

Waren de gebiedsverboden voor 'doelwit' Gianni L. terecht?

Gianni L., het vermoede doelwit van de dodelijke schietpartij op Wittenburg, kreeg vier keer een gebiedsverbod voor de Oostelijke Eilanden opgelegd. Was dat terecht? De meervoudige kamer van de Amsterdamse rechtbank boog zich woensdagochtend over deze vraag.

Spelende kinderen in de wijk Wittenburg.Beeld anp

De inmiddels 20-jarige Gianni L. mocht ruim een jaar lang niet meer op de Oostelijke Eilanden verschijnen. Na de schietpartij op 26 januari 2018 bij een buurthuis op Wittenburg kreeg hij de vier gebiedsverboden opgelegd omwille van de openbare orde op de Oostelijke Eilanden en de veiligheid van de buurtbewoners.

Hij vecht de gebiedsverboden nu aan. Wordt zijn beroep gegrond verklaard, dan bekijkt hij met zijn advocaat of hij schadevergoeding uitbetaald kan krijgen.

De destijds 19-jarige Gianni L. raakte eind 2017 gewond bij een schietpartij waarbij de 19-jarige Ayman Mouyah stierf. Een ruzie over een gestolen scooter was de aanleiding.

Bij de tweede schietpartij in het buurthuis op Wittenburg waarbij hij door twee gemaskerde mannen in borst en nek werd geschoten, kwam de 17-jarige stagiair Mohamed Bouchikhi om het leven en raakte een andere stagiaire gewond. Vrijwel alles wijst erop dat L. het doelwit was.

Ernstige verstoring
De gebiedsverboden, die steeds voor drie maanden telden, werden keer op keer verlengd. Bij het laatste gebiedsverbod dat tot januari van dit jaar gold, werd het gebied iets verkleind, zodat L. wel bij zijn woning kon komen, die in dat gebied lag.

De verboden voor Gianni L. waren volgens de advocaat van de gemeente terecht. "Gianni trekt vuur. Hij is tot twee keer toe beschoten. Dat gebeurt niet zomaar. Dat zorgt voor ernstige verstoring van openbare orde," aldus gemeentejurist R. Nomden.

De gemeente baseerde zich op vertrouwelijke bestuurlijke rapportages die niet openbaar gemaakt kunnen worden. "Er ligt informatie dat L. betrokken was bij de handel in cocaïne. Er werd een kilo coke uit een rijdende auto gegooid."

De dreiging nam wel iets af. "Maar in januari was er nog een stille tocht. De buurt is er nog steeds mee bezig. De politie heeft ook een post in de wijk neergezet. Voor de buurt blijft het een belangrijke gebeurtenis. Deze zaak had een enorme impact op de stad."

Andere woning
Volgens Gianne L. zelf was hij geen doelwit van de schietpartij bij het buurthuis. Hij vindt de verboden een inbreuk op zijn gezinsleven en is van mening dat de gemeente hem een andere woning had moeten geven.

Ronald Pot, advocaat van Gianni L.: "Gianni trekt geen vuur. Iemand stal in 2017 zijn brommer en hij haalde hem terug. De eigenaar van de brommer schoot in het wilde om zich heen en Gianni werd toevallig getroffen. Die bestuurlijke rapportages zeggen helemaal niets. Het eerste bevel was nog te begrijpen, maar de daaropvolgende niet."

Pot: "Die schietpartij in het buurthuis was geen aanslag op mijn cliënt. Hij zei al eerder: 'Als ze mij wilden hebben, hadden ze me zo weg kunnen maaien.' Het verbod had niet alleen impact op de zaak, maar ook op mijn cliënt. Hij had onderdak en beveiliging moeten krijgen."

Aan lot overgelaten
Volgens Pot is van het eerste gebiedsverbod nog de redelijkheid in te zien. "Daarna heeft de gemeente het laten waaien en verschuilt zij zich nu achter bestuurlijke rapportages. Mijn cliënt werd intussen aan zijn lot overgelaten. Waarom reikte de burgemeester hem niet de helpende hand om samen tot een oplossing te komen? Waarom kreeg hij geen ander huis met een verhuiskostenvergoeding?"

De uitspraak volgt over zes weken, op 22 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden