Nieuws

Wandel (of skelter) door de Piet Heintunnel tijdens de Dag van de Bouw

Het is die ene dag van het jaar waarop dat eindeloze bouwproject om de hoek juist gezelligheid oplevert. Op zaterdag 18 juni, de Dag van de Bouw, zijn verschillende bouwlocaties in de stad geopend voor publiek, om ook eens de positieve kant van bouw- en infraprojecten te laten zien.

Roxane Soudagar
De Piet Heintunnel moet na een uitgebreide renovatie in december weer opengaan. Beeld Jean-Pierre Jans
De Piet Heintunnel moet na een uitgebreide renovatie in december weer opengaan.Beeld Jean-Pierre Jans

De Dag van de Bouw is een landelijke initiatief van Bouwend Nederland, de branchevereniging van bouw- en infrabedrijven. Na twee jaar stilte vanwege corona is zaterdag alweer de vijftiende editie.

Een van de bouwprojecten die tijdens de Dag van de Bouw kan worden bezocht, is de Piet Heintunnel, die al een jaar lang is afgesloten voor verkeer. Heel vervelend, maar enig idee wat daar gebeurt? Met onder meer nieuwe verlichting, ventilatie, vluchtdeuren en waterkelders wordt ervoor gezorgd dat de tunnel voldoet aan de veiligheidswetgeving. Op zaterdag wordt tijdens een looproute alles uitgelegd door tunnelexperts, terwijl kinderen een skelterparcours mogen afleggen.

Of neem de enorme bouwput die al sinds 2020 tussen het Tweede Marnixplantsoen, de Tweede Hugo de Grootstraat en het Frederik Hendrikplantsoen ligt. Hier wordt gewerkt aan een ondergrondse parkeergarage die ruimte moet bieden aan 800 auto’s – waarvan 80 procent van buurtbewoners en ondernemers – en 80 laadpalen. Zaterdag kunnen bezoekers de vooruitgang bekijken, 10 meter onder de grond.

Ook kun je per elektrische trein op ontdekkingsreis naar verschillende projecten op de Zuidas, waar rondleidingen worden gegeven. En vanuit het Crossovergebouw kun je de Zuidas vanaf grote hoogte bekijken. Of neem een kijkje bij een nieuwbouwproject, zoals AMST, de twee ‘waterneutrale’ panden met 252 huurwoningen die tegenover het Amstelstation gebouwd worden.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden