PlusNieuws

Walessupporters staan voor onmogelijke opgave: kunnen ze wel naar Amsterdam?

De Johan Cruijff Arena is zaterdag het decor voor de achtste finale van het EK tussen Denemarken en Wales. Voor Welshmen is het vanwege de coronamaatregelen een flinke opgave, zo niet onmogelijk, om hun land aan te kunnen moedigen in het stadion. Voor Deense supporters is het makkelijker om naar de stad te komen.

Jesper Roele
null Beeld EPA
Beeld EPA

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de aanpak zaterdag niet anders zal zijn dan bij de drie groepswedstrijden van het Nederlands elftal tijdens dit EK. In totaal zijn er 16.000 supporters met een negatieve covidtest welkom in het stadion. Zij gaan per tijdslot naar binnen om drukte bij de ingangen te voorkomen.

Fanzones voor supporters zijn er ook niet. Het grote verschil is dat niet Nederland speelt, maar Denemarken en Wales, met wellicht de komst van grote groepen buitenlandse voetbalsupporters op de dag dat Nederland veel coronaregels loslaat.

Verdeling kaarten

Het aantal supporters van Wales en Denemarken dat een kaartje voor de wedstrijd heeft, is nog niet precies bekend. 3300 Deense supporters hebben al een kaartje en de Deense bond heeft nog 1400 kaarten beschikbaar voor supporters. In totaal zouden dus bijna 5000 Deense supporters met een kaartje naar de wedstrijd kunnen komen, maar dat is dus nog onzeker.

De voetbalbond van Wales heeft 2000 kaarten gekregen van de Uefa, maar het is niet bekend hoeveel er daarvan zijn verkocht. Duizenden overige kaarten zijn al naar Nederlandse voetballiefhebbers en sponsoren gegaan.

Voor Denen is het vrij makkelijk om Nederland te bezoeken. Zij kunnen met de auto komen en hoeven bij de grens alleen een negatieve covidtest te overleggen die niet ouder is dan 72 uur. De ervaring leert dat er bij de grens weinig auto’s worden gecontroleerd. In Amsterdam hoeven Denen met een kaartje voor de wedstrijd dan nog enkel een sneltest te doen om het stadion binnen te mogen. De Deense bond benadrukt dat fans die niet langer dan twaalf uur in Nederland blijven, niet in quarantaine hoeven bij terugkeer.

Strenge regels fans Wales

Voor Welshmen is het daarentegen zo goed als onmogelijk om de wedstrijd te bezoeken als zij zich aan de geldende coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland willen houden. Zij mogen het VK eigenlijk alleen verlaten voor ‘noodzakelijke reizen’. Maar mocht dat lukken, dan moet in Nederland nog een negatieve covidtest overlegd worden die niet ouder dan 72 uur is, naast minimaal tien dagen isolatie. Dit kan verkort worden door een negatieve covidtest op de vijfde dag van de quarantaine. Fans van Wales hadden dus maandag al in Nederland moeten zijn.

Maar daar houdt het niet op. Als supporters na de wedstrijd terug naar Wales willen, moeten ze in het VK weer een negatieve covidtest laten zien die niet ouder is dan 72 uur. Een testpakket moet dan al aangeschaft zijn, zodat op dag twee en acht na aankomst een covidtest gedaan kan worden. En in tegenstelling tot Nederland kan de quarantaineplicht van tien dagen niet verkort worden in het VK met een negatieve covidtest.

Waarom de Uefa voor deze wedstrijd toch tweeduizend kaarten beschikbaar heeft gesteld voor fans uit Wales is niet duidelijk. De voetbalbond van Wales adviseert supporters goed na te denken voor ze naar Amsterdam afreizen. “Het bijwonen van een voetbalwedstrijd wordt namelijk momenteel niet als een essentiële reis beschouwd,” aldus de bond, die benadrukt dat een tripje naar Nederland ook niet wordt gedekt door een reisverzekeraar.

Eerdere wedstrijden

Bij de eerdere wedstrijden van Wales op dit EK in Italië (Rome) en Azerbeidzjan (Baku) waren er wel supporters van Wales op de tribunes te zien. Dit kwam mede doordat de Azerbeidzjaanse regering voor de supporters een uitzondering maakte voor de quarantaineplicht die er geldt.

In Italië wilde minister Roberto Speranza van Volksgezondheid juist een quarantaineplicht van vijf dagen instellen voor bezoekers van het Britse eiland vanwege de deltavariant van het coronavirus die er rondgaat, maar die ging na veel kritiek pas in op de dag na de wedstrijd tegen Italië toen de honderden supporters uit Wales het land alweer verlaten hadden.

De gemeente rekent erop dat de fans uit Wales uit andere delen van Europa komen en niet van het Britse eiland zelf. Een woordvoerder van het ministerie van VWS zegt dat het kabinet ‘zich terdege bewust is van het gevaar van de deltavariant’ die zich in het Verenigd Konikrijk snel verspreidt. “Voor reizigers vanuit het VK geldt daarom naast het inreisverbod een dubbele testverplichting en de quarantaineplicht.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden