Wachttijd voor behalen rijbewijs kan oplopen tot 20 weken

Ruim 500.000 theorie- en praktijkexamens gingen in 2020 niet door vanwege de coronamaatregelen, meldt het CBR in zijn jaarverslag. Hierdoor zijn de wachttijden voor het behalen van een rijbewijs flink gestegen, tot wel 20 weken in Amsterdam.

Floor Meijs
null Beeld ANP
Beeld ANP

Mensen die in de afgelopen maanden een examen zouden doen, maar bij wie het examen werd afgelast, krijgen nu voorrang. Als gevolg moeten nieuwe kandidaten die theorie- of praktijkexamen willen doen, langer wachten.

Normaliter is de reserveringstermijn voor het praktijkexamen maximaal 7 weken, nu is dat al gauw zo’n 10 à 11 weken. En wie op dit moment z’n theoriebewijs wil halen, moet niet gek opkijken als-ie pas in september terechtkan, in plaats van binnen een maand. Omdat kandidaten pas praktijkexamen kunnen doen wanneer ze een theoriebewijs op zak hebben, kan de totale wachttijd oplopen tot wel 20 weken of langer.

Verkorten

Het CBR deed tussen de lockdowns in - en doet sinds 3 maart en 28 april, toen respectievelijk de praktijk- en theorie examens weer door konden gaan - naar eigen zeggen z’n uiterste best om de wachttijden te verkorten.

Nathalie Dingeldein, woordvoerder van het CBR: “We maken meer uren op een dag, waardoor er meer examens kunnen plaatsvinden, en zijn ook op zaterdagen en feestdagen open. Zo hebben we op Koningsdag en Hemelvaart gewerkt, best uitzonderlijk. Daarnaast zijn we druk bezig om nieuwe collega’s binnen te halen.”

Volgens Selah Bamerny, eigenaar van Rijschool Noord, kan het CBR nog meer doen om de lange wachttijden tegen te gaan. “Het grote probleem zijn de lange wachttijden voor de theorie-examens. Voor heel Amsterdam is er maar één zaaltje beschikbaar. Waarom richten ze niet extra tijdelijke locaties in, zodat meer leerlingen hun theorie kunnen voltooien?”

Tijdelijk stoppen

Bamerny ziet dat veel van zijn leerlingen tijdelijk stoppen met lessen, omdat ze maanden moeten wachten op hun theorie-examen. “In hun ogen heeft het dan geen zin om te lessen, en dat begrijp ik wel. Dat is nadelig voor hen, en ook voor ons als rijschool.”

Dingeldein benadrukt dat, hoewel de wachttijden erg lang zijn, er ook af en toe plekken vrijkomen voor het theorie-examen, wanneer de plekken niet worden gereserveerd voor inhaalexamens. “Het kan zijn dat je bij het inplannen vandaag pas in het najaar aan de beurt bent, maar dat wanneer je morgen of over een paar dagen kijkt, er ineens een plek veel eerder is vrijgekomen,” aldus Dingeldein.

Het lukte Thijs Meeuwsen (33) om zo’n vrije plek te bemachtigen. Meeuwsen begon in november met motorrijlessen, waarna zijn theorie-examen vanaf december zeven keer werd uitgesteld. Gisteren kon hij eindelijk examen doen in Amsterdam. “Ik had één fout te veel, echt balen. Gelukkig heb ik een nieuw plekje kunnen vinden voor overmorgen in Haarlem. Die wil ik wel echt halen.”

Geluk gehad

Jacob van Herikhuizen (25) hoeft een stuk minder lang te wachten. Twee maanden geleden begon hij met autorijlessen, en half juni kan hij terecht voor z’n theorie-examen, ook in Haarlem. “Ik heb, denk ik, geluk gehad, want ik hoorde dat mensen die een week na mij hadden geboekt, twee maanden langer moesten wachten om hun theorie te doen. Ik ga er alles aan doen om m’n theorie in één keer te halen, maar het is nog maar de vraag of ik dan ook kan afrijden.”

Hoe snel mensen over een maand of een paar maanden terechtkunnen voor een rij- of theorie-examen, dat durft Dingeldein niet te zeggen. “We hebben nieuwe examinatoren in opleiding die dit jaar nog aan de slag gaan, dus dat geeft lucht. Aan de andere kant, nu theorie-examens weer mogelijk zijn, zullen ook meer mensen praktijkexamen willen doen.”

Dingeldein hoopt dat bij de volgende versoepelingen vanuit Den Haag de theoriezalen weer helemaal gevuld mogen worden. “Nu hebben we, vanwege de 1,5 meter, halfvolle zalen. Als we die voor 100 procent mogen vullen, kunnen mensen sneller theorie doen. En het is ook afhankelijk van wat de rijscholen aankunnen. Een kandidaat moet natuurlijk wel voldoende lessen hebben gehad voordat hij of zij kan afrijden.”

Dingeldein roept daarom op om alleen examen te doen, zowel voor theorie als praktijk, als je goed bent voorbereid. “Minder herexamens zorgen simpelweg voor minder opstopping.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden