Wachtlijsten Amsterdamse ziekenhuizen korter, maar verschillen zijn groot

Amsterdammers kunnen vaak eerder bij een ziekenhuis in hun stad terecht dan patiënten ergens anders in Nederland.

Het Parool
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Dat zegt zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Na de sluiting van het MC Slotervaart vorig jaar bestond de vrees dat de wachtlijsten voor ziekenhuizen in de stad zouden groeien. Maar dat is volgens Zilveren Kruis pertinent onjuist.

“De sluiting van het Slotervaart heeft uiteraard veel impact gehad, maar wij zien dit niet terug in de wachtlijstinformatie van de ziekenhuizen,” zegt Roland Eising, zorginkoopmanager bij Zilveren Kruis.

Voor diverse soorten zorg kun je in Amsterdam zelfs sneller voor een afspraak terecht dan elders in Nederland. Bij onder meer cardiologie, geriatrie, gynaecologie en interne geneeskunde is de wachttijd een stuk korter.

Veertien weken

Maar binnen Amsterdam zijn er grote verschillen per ziekenhuis, zo blijkt uit de cijfers van Zilveren Kruis. Voor een bezoek aan de neuroloog moet je bij het OLVG veertien weken wachten, terwijl dat bij het Amsterdam UMC maar zo’n drie weken duurt. In de regio kun je bij ziekenhuis Amstelland zelfs al binnen twee weken terecht.

Voor een behandeling bij de kaakchirurg moet je bij het OLVG zo’n twaalf weken wachten, bij het BovenIJ ben je na een week al welkom. Het ziekenhuis in Noord heeft dan wel weer een langere wachtlijst voor urologie, gemiddeld zo’n zes weken. Bij het Antoni van Leeuwenhoek en het Amsterdam UMC is dat één tot twee weken.

Tekort aan artsen

Voor een aantal specialismen gelden in bijna alle ziekenhuizen langere wachttijden, zowel binnen als buiten Amsterdam. Dat heeft te maken met een tekort aan artsen. Het gaat dan bijvoorbeeld om maag-, darm- en leverziekten, oogziekten en reuma. Toch kan het ook hierbij lonen naar ziekenhuizen in de regio Amsterdam te kijken, waar patiënten aanzienlijk eerder terecht kunnen.

Ook zijn in het overzicht van Zilveren Kruis zelfstandige klinieken niet meegenomen. Volgens de zorgverzekeraar zien de wachtlijsten er daar (nog) beter uit.

Zilveren Kruis is naar eigen zeggen de grootste verzekeraar in Amsterdam. Meer dan de helft van de inwoners van Amsterdam heeft een zorgpolis bij Zilveren Kruis. De gemeente sloot bovendien voor de mensen met een minimumloon of lager een speciaal contract met de zorgverzekeraar af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden