Waarom werd jeugdzorg 42 miljoen euro duurder? Amsterdam weet het niet

De gemeente Amsterdam heeft niet voldoende onderzocht wat de oorzaak was van de enorme kostenstijging van de jeugdzorg in 2018. Dat concludeert de rekenkamer van Amsterdam.

Tahrim Ramdjan
null Beeld anp
Beeld anp

De gemeente weet nog steeds niet nog waardoor de jeugdzorg twee jaar geleden zo’n 42 miljoen euro duurder werd. Hoewel er in 2018 meer gebruik is gemaakt van de jeugdzorg, stegen de kosten buitenproportioneel. Het stadsbestuur kwam er pas halverwege dat jaar achter dat de uitgaven de pan uit rezen.

Hoe het kon dat de gemeente niet wist wat er speelde en dat nog steeds niet duidelijk in beeld heeft, is volgens de rekenkamer mede een gevolg van de complexe organisatie. Bij de jeugdzorg werken drie afdelingen van de gemeente samen met informatie uit twee computersystemen, om 84 hulpvormen aan te bieden.

Foute berekeningen

De rekenkamer keek ook naar de jeugdzorg na 2018 en concludeert dat sommige berekeningen van de gemeente niet kloppen. Zo werd erop gemikt in 2019 15 miljoen euro op de specialistische jeugdzorg te besparen, maar zou het niet meer dan 5,5 miljoen euro zijn geworden. De rekenkamer komt echter uit op een gerealiseerde bezuiniging van 10,9 miljoen euro.

Ondanks de incomplete informatie heeft de gemeente al besloten om het systeem waarmee specialistische jeugdhulp wordt ingekocht, per 1 januari te veranderen. In 2018 ging dat systeem overigens ook al op de schop. Volgens de onderzoekers bevatten de argumenten voor het nieuwe systeem onsamenhangende redeneringen of argumenten die niet gestaafd zijn door cijfers.

Te veel betaald

Onderzoeksplatform Follow the Money heeft met zorgaanbieders gesproken die het beeld uit het rapport zeggen te herkennen. Ze zeggen tegen Follow the Money dat ze hun omzetten zagen toenemen doordat de gemeente te veel betaalde en dat ze regelmatig inkoopmanagers zonder kennis van zaken troffen.

‘De gemeente acteert met ‘volle kracht vooruit’ en kiest voor een geheel nieuw inkoopstelsel’, schrijven de onderzoekers van de rekenkamer in hun rapport. ‘Dat straalt daadkracht uit. Hierbij is echter geen tijd genomen om te reflecteren op wat er fout ging.’

Te weinig geld

In een reactie zegt de gemeente de geschetste problemen te herkennen. Ze wijst er op dat de urgentie groot was om te handelen na de kostenstijging. Bovendien stelt de gemeente onvoldoende geld te krijgen van het rijk als het gaat om de jeugdzorg. Op die reactie is de rekenkamer ook weer kritisch. Volgens de onderzoekers is die te weinig concreet en neemt de gemeente te weinig verantwoordelijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden