Waarom staat juwelier Schaap en Citroen voor de rechter?

Geld witwassen, belasting ontduiken, facturen vervalsen. De Amsterdamse juwelier Schaap en Citroen staat er al jaren niet goed op bij justitie. Dinsdag staat de horlogier voor de rechter.

De vestiging van Schaap en Citroen in de P.C. Hooftstraat. Beeld Google Streetview
De vestiging van Schaap en Citroen in de P.C. Hooftstraat.Beeld Google Streetview

Op papier leek het allemaal te kloppen. Schaap en Citroen, juwelier in het duurdere segment, leverde tophorloges aan het Amsterdamse eenmansbedrijf van Tom de V. Die verkocht ze weer door aan een juwelier in Keulen. Omdat de klokjes naar het buitenland werden verhandeld, hoefde er geen btw over te worden betaald.

In totaal ging er zo in 2011 voor ruim een miljoen euro horlogevoorraad van Schaap en Citroen via tussenhandelaar De V. naar Duitsland. Tenminste, zo leek het. De handgeschreven facturen - elf stuks - waarin De V. naast de horloges ook zijn provisie opvoerde, zijn volgens het Openbaar Ministerie vals. De horloges zouden nooit aan de Keulse horlogezaak zijn geleverd maar zijn doorverkocht op de zwarte markt. Schaap en Citroen was daar volgens Justitie van op de hoogte of in ieder geval buitengewoon behulpzaam bij.

Flinke kortingen
Het is een gangbare praktijk in de horlogerie. De handel in dure horloges is een kleine wereld waarin het voor juweliers als Schaap en Citroen belangrijk is om topmerken als Rolex, IWC, Hublot, Patek Philippe te vriend te houden. Om aan de meest gewilde klokjes te komen, moeten de verkopers op voorspraak van de horlogemerken ook minder courante modellen afnemen. Modellen die niet noodzakelijkerwijs gemakkelijk worden verkocht.

Zulke exemplaren worden regelmatig tegen flinke kortingen doorverkocht aan tussenhandelaren die ze vervolgens weer te gelde maken bij gespecialiseerde verkopers of verzamelaars. Daar is op zich niks mis mee, tenzij die handel op papier wordt gefingeerd.

Zes jaar geleden leek dat het geval. Zo bleek bij de douane dat pakketjes met horloges afkomstig van Schaap en Citroen die via De V. naar Hongkong waren verstuurd veel minder zwaar waren dan kon worden afgeleid uit de btw-opgave aan de Belastingdienst. Werd er gedaan alsof de dure klokjes naar het buitenland waren gestuurd - waardoor er in Nederland geen btw afgedragen hoeft te worden - terwijl ze in het echt mogelijk gewoon in ons land zijn doorverkocht?

Onvoldoende bewijs
Op zoek naar bewijs deed de Fiod vijf jaar geleden invallen bij zowel Schaap en Citroen als in de woning van De V. in Amsterdam-Zuid. Daar werd uiteindelijk niet voldoende bewijs ontdekt voor het handeltje met Hongkong en bleef de Duitse route over.

"De Belastingdienst is van mening dat Schaap en Citroen in 2011 ten onrechte het nultarief voor btw heeft toegepast voor de levering van een aantal horloges aan twee buitenlandse afnemers," zegt advocaat Peter van Hagen namens Schaap en Citroen.

Het bedrijf heeft volgens hem wel degelijk voldoende bewijs geregeld dat de horloges binnen de EU zijn geleverd. "Maar de Belastingdienst vindt dat niet voldoende," zegt Van Hagen, die het verder op een simpele belastingzaak houdt. "Daarover loopt nu apart een fiscale procedure."

Ongebruikelijke transacties
Justitie vindt het helemaal niet zo simpel. Schaap & Citroen staat er al slecht op, omdat het in 2010 al eens schikte met Justitie nadat het ongebruikelijke transacties niet had gemeld.

"Het OM stelt nu dat de btw-aangifte opzettelijk verkeerd is gedaan en is ook nog een strafzaak begonnen," zegt Van Hagen. "De aantijgingen over het melden van ongebruikelijke transacties houdt daar verband mee."

De advocaat wil er niet dieper op ingaan, zolang de rechter niet heeft gesproken.

Schaap en Citroen dat zich specialiseert in prijzige horlogerie, juwelen en - via dochter Zazare - in diamanten, heeft elf vestigingen door het hele land, waarvan drie in Amsterdam. De zaak in de P.C. Hooftstraat dient als onbezoldigde hoofdvestiging, het hoofdkantoor zit in Diemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden