Amsterdam Bewaar

Waarom is niet eerder aan de bel getrokken over De Ontplooiing?

De school schoot tekort op onderwijskwaliteit, veiligheid, resultaten en bestuur
De school schoot tekort op onderwijskwaliteit, veiligheid, resultaten en bestuur © ANP

Steve Jobsschool De Ontplooiing bleek na drie jaar 'zeer zwak'. Waarom merkte de Onderwijsinspectie dat niet eerder?

Er waren drie volle schooljaren nodig om duidelijk te maken dat de in 2014 opgerichte basisschool De Ontplooiing zeer zwak was.

De school, gestart door opiniepeiler Maurice de Hond als Steve Jobsschool, schoot tekort op onderwijskwaliteit, veiligheid, resultaten en bestuur. Leerlingen liepen stevige achterstanden op.

De Onderwijsinspectie kwam pas in 2016 en moest concluderen dat er nog niets te 'inspecteren' viel, vanwege het gebrek aan resultaten. Pas in 2017 volgde een inhoudelijk bezoek.

Effecten onduidelijk
Waarom is niet eerder aan de bel getrokken? "Primair zijn de directie en een schoolbestuur verantwoordelijk voor de kwaliteit," laat een woordvoerder van de inspectie weten. Als er niets objectief te controleren is, kan de controleur niet zoveel beginnen.

"Eerder was over het algemeen niet zinvol, omdat dan de effecten van het onderwijs en in hoeverre die effecten aan de school, of aan scholen waar de kinderen eerder gezeten hebben, kan worden toegeschreven, onvoldoende duidelijk zijn," aldus de zegsman.

Er is wel contact geweest, maar over die gesprekken kan de woordvoerder niets vertellen.

Scholen krijgen de tijd om op gang te komen. Elke nieuwe school kent kinderziektes en zolang er geen meldingen of serieuze signalen binnenkomen dat het niet goed gaat, is er voor de Onderwijsinspectie geen reden om langs te gaan.

Tot voor kort gold de regel dat er rond het derde jaar van een school pas een bezoek wordt gepland.

Onervaren bestuur
Dat het bestuur van De Ontplooiing onervaren was, speelde geen rol. "We kunnen het ene bestuur niet anders behandelen dan het andere," aldus de woordvoerder.

Pas eind 2016 kwamen de eerste signalen binnen dat het niet goed ging op de school.

Sinds augustus dit jaar is het toezicht op nieuwe scholen veranderd. In Nederland worden zo'n 25 nieuwe scholen per jaar opgezet en vanuit de politiek klonk de roep om meer controle op die vernieuwende initiatieven.

De inspectie bekijkt voorafgaand aan de start van de school nu op zijn minst het schoolplan, de bekwaamheid van leraren en het aantal aan onderwijs bestede uren. Als er aanleiding voor is, wordt een gesprek met het bestuur en de directie gevoerd.

Binnen drie maanden na de start van de school maakt de inspectie vanaf het bureau een risico-analyse. Een nieuw bestuur krijgt sneller een eerste bezoek dan een ervaren organisatie. Nieuwe scholen worden in elk geval in hun eerste jaar bezocht.

Een wetsvoorstel om makkelijker scholen op te richten, dat het nieuwe kabinet nog naar de Tweede Kamer moet sturen, versterkt de roep op nauw toezicht op nieuwe scholen.

Lees ook: Hoe de Steve Jobsschool uitliep op een fiasco

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.