Plus

Waarom het geluid van DGTL doordreunde tot diep in de stad

In het paasweekend gingen 40.000 feestgangers los op het DGTL Festival op de NDSM-werf. Het regende klachten aan de overkant van het IJ, toch werd de geluidsnorm van 85 decibel niet overschreden. Hoe kan dat?

Raounak Khaddari
De klachten over DGTL op de NDSM-werf kwamen niet uit Noord, maar vanaf de overkant van het IJ Beeld ANP
De klachten over DGTL op de NDSM-werf kwamen niet uit Noord, maar vanaf de overkant van het IJBeeld ANP

Wat was er zo opmerkelijk aan de klachten over het DGTL Festival afgelopen weekend?
Het is gebruikelijk dat de gemeente na festivals klachten krijgt vanwege geluidsoverlast. Maar waar het normaal gaat om een tiental klachten, was de hoeveelheid het afgelopen weekend uitzonderlijk hoog, laat de gemeente weten. Er kwamen honderden meldingen binnen.

"Geen van de klachten kwam echter uit Noord," zegt Demian de Rooij, algemeen directeur van de Stichting NDSM-werf, de stichting die het terrein voor evenementen verhuurt. Het waren bewoners van de Houthavens en in West die geluidshinder ondervonden. "Dat is pure pech," zegt De Rooij. "De wind stond de verkeerde kant op en het was warm."

Wat heeft het weer met de verspreiding van geluid te maken?
Bepaalde weersomstandigheden dempen de geluidstrillingen, terwijl andere juist de verspreiding ervan in de hand werken. "Op warme zomeravonden met weinig wind kan de opbouw van de atmosfeer 's avonds veranderen," zegt hoogleraar windenergie Gerard van Bussel.

"De onderste laag van de atmosfeer, die bij de grond, is nog warm en staat bijna stil, terwijl het daarboven kouder is en juist waait. Die ­deken van koude lucht kaatst het geluid terug, waardoor geluid verder draagt. Dat is in normale situaties anders: dan zijn temperatuur en windsnelheid gelijkmatiger verdeeld en treedt dit fenomeen niet op."

null Beeld Laura Van Der Bijl
Beeld Laura Van Der Bijl

Volgens Cees Ceulemans van Weerplaza stond er tijdens het DGTL Festival een noordoostenwind. Dat verklaart de geografische spreiding van de klachten. "Geluid kan overwaaien," zegt de hoogleraar. "Je had én de windrichting én de opbouw van de atmosfeer, die elkaar versterkten in de verspreiding van geluid."

DGTL-directeur Jasper Goossen: "Sommigen dachten dat we het geluid harder en zachter zetten, maar dat is niet waar. Het zijn de windvlagen die dat doen lijken. We kunnen natuurlijk niet heen en weer gaan schuiven op de maat van de wind."

Tussen Noord en de gebieden waar de klachten vandaan kwamen, zit ook water: het IJ. Speelde dat een rol?
Volgens de hoogleraar is het IJ ongunstig in dit geval, omdat het water vlak was. "Je kunt beter grasvlakte of struiken hebben, die vangen nog wat geluid op. Vlak water daarentegen weerkaatst de muziek. Dus er vindt weinig demping van geluid plaats." Onstuimig water met golven spreidt geluidstrillingen veel beter. Net als ­regen, die is eveneens van belang om geluid op te vangen. Hoewel het fantastische zomerweer voor festivalgangers ideaal is, is voor de omgeving minder goed weer juist wenselijk.

Hoe kan geluidsoverlast beperkt worden?
De organisatoren van het festival hebben zoals elk jaar maatregelen getroffen. Zo is er gelet op de positie van podia en geluidsinstallaties, is er gebruikgemaakt van tenten met een dak en zijn er containers geplaatst om geluid op te vangen.

"Dit is echt overmacht," zegt De Rooij. Daar is de hoogleraar het mee eens: "Je kunt er niets ­tegen doen. Althans, zolang we het weer niet kunnen beïnvloeden."

Spelen klimaatveranderingen een rol?
"Dit is wel iets wat de laatste jaren vaker voorkomt. Vorig jaar hadden we ook een warme Pasen," zegt de hoogleraar. Dit jaar was eerste paasdag met 24,1 graden de op een na warmste ooit en volgens Van Bussel kunnen we gezien de opwarming van de aarde erop rekenen dat er meer warme dagen volgen.

Burgemeester Femke Halsema gaat onderzoek doen naar de oorzaak van de overlast en vraagt de expertgroep 'Best Beschikbare Technieken' mee te kijken. Ook de weersomstandigheden worden daarin meegenomen. Daarna besluit de gemeente of maatregelen nodig zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden