Overzicht

Waar is een mondkapje verplicht in Amsterdam?

Als het aan burgemeester Halsema ligt, worden mondkapjes onderdeel van het dagelijks leven in de stad. En ook premier Mark Rutte zei woensdag dat voor heel Nederland een dringend advies geldt om in de publieke binnenruimte mondkapjes te dragen. Maar waar in Amsterdam zijn ze verplicht, waar worden ze geadviseerd en waar zijn ze niet nodig? Een overzicht. Ontbreekt een locatie? Tip ons via Whatsapp.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

‘Te streng!’ ‘Te vaag’, ‘Onvrij’. Amsterdammers zijn verdeeld over de maatregelen die maandagavond zijn aangekondigd. Naast de harde maatregelen was er ook een ‘dringend advies’. Burgemeester Halsema en premier Mark Rutte willen dat mondkapjes worden gedragen in alle publiek toegankelijke binnenruimtes. Denk aan winkels, maar bijvoorbeeld ook voor horecazaken, musea, bibliotheken en overheidsgebouwen. Er is geen sprake van een door de overheid opgelegde plicht, het is aan instellingen om hun eigen afweging te maken.

Bij de volgende instellingen in Amsterdam zijn mondkapjes verplicht:

Openbare Bibliotheek Amsterdam

Het dragen van een mondkapje is in alle 27 OBA-vestigingen verplicht.

Boekhandel Scheltema

Bij Boekhandel Scheltema aan het Rokin moeten bezoekers een mondkapje dragen.

Bioscoop de Filmhallen

Bij de Filmhallen in de Kinkerstraat is het dragen van een mondkapje verplicht in de foyer, wanneer je in de zaal bent aangekomen dan mag het mondkapje weer af.

Internationaal Theater Amsterdam

In Internationaal Theater Amsterdam (ITA) is het dragen van een mondkapje verplicht. ITA vraagt bezoekers een mondkapje op te doen als zij het theater binnenkomen en ook als zij tijdens de pauze of na de voorstelling weer opstaan om de zaal uit te gaan. Mondkapjes mogen af als bezoekers op hun plek in de zaal zitten.

De Bijenkorf

De Bijenkorf gaat klanten in Amsterdam verplichten een mondkapje te dragen. Speciaal daarvoor aangestelde veiligheidscoördinatoren zien hier bij de deur op toe. Bezoekers die geen mondkapje bij zich hebben, krijgen er gratis eentje uitgereikt.

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum stelt het dragen van een mondkapje verplicht. Iedereen vanaf 13 jaar oud moet in het Rijksmuseum een mondkapje op. “Veiligheid staat voorop,” zegt een woordvoerder van het museum. Ook het personeel gaat een mondkapje dragen.

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum stelt ook een mondkapjesplicht in.

De Blauwe Moskee

De Blauwe Moskee maakt zich zorgen over de taboesfeer rondom coronabesmettingen in de stad. Naast de aandacht die de moskee aan de maatregelen gaat besteden, is een mondkapje verplicht bij elke dienst.

Concertgebouw

Het Concertgebouw voert een mondkapjesplicht in, maar alleen bij het betreden van het gebouw en het verplaatsen door het gebouw heen. In de zalen zelf is het mogelijk om met ‘meer dan voldoende ruimte’ afstand te houden, schrijft de organisatie op haar website.

Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum voert mondkapjes in voor bezoekers vanaf 13 jaar. Daar moeten bezoekers zelf voor zorgen. Museumpersoneel mag bezoekers zonder mondkapje weigeren bij de entree.

Stedelijk Museum

Mondkapjes in het Stedelijk Museum zijn verplicht voor bezoekers vanaf 13 jaar.

Tropenmuseum

Ook in het Tropenmuseum zijn mondkapjes verplicht voor bezoekers vanaf 13 jaar.

Hermitage

Mondkapjes zijn verplicht voor bezoekers. Men kan bij aankomst zonder mondkapje, een papieren kapje voor 1 euro kopen, of een herbruikbaar mondkapje dat aansluit op de tijdelijke tentoonstelling.

Amsterdam Museum

Ook in het Amsterdam Museum zijn mondkapjes verplicht.

Grachtenmuseum

Het Grachtenmuseum verplicht ook een mondkapje. ‘Neem een mondkapje mee’, staat op de website. Alle medewerkers dragen daarbij een mondkapje.

Anne Frank Huis

Mondkapjes zijn voor bezoekers boven de 13 jaar verplicht.

Paradiso

Bij binnenkomst en verplaatsingen is het dragen van een mondkapje in Paradiso verplicht. Alleen als bezoekers op hun plek zitten, mag het kapje af.

Melkweg

In de Melkweg is een mondkapje verplicht bij binnenkomst en alle loopbewegingen. Zodra bezoekers op hun stoel zitten, mag het mondkapje af.

Nationale Opera & Ballet

Bij een voorstellingsbezoek in het theater is het dragen van een mondkapje verplicht. Op de plek in de zaal mag het mondkapje af.

OLVG

Iedereen boven de dertien jaar die het OLVG wil bezoeken moet een niet-medisch, wegwerpmondmasker dragen. In de gangen van het ziekenhuis zullen ook alle medewerkers van het OLVG met bescherming lopen. Zij dragen zelf een medisch mondkapje wanneer zij in contact zijn met patiënten met (verdenking op) Covid-19. Daarnaast gaan alle medewerkers een face shield dragen: een plastic scherm dat voor het hoofd wordt gedragen. Dat doen zij in de openbare ruimtes van het ziekenhuis en op het moment dat de 1,5 meter binnen het ziekenhuis niet kan worden aangehouden.

Amsterdam UMC

Ook in het Amsterdam UMC zijn bezoekers en patiënten vanaf dertien jaar verplicht een eigen, niet-medisch mondkapje te dragen gedurende het gehele bezoek. Medewerkers dragen een face shield of een mondkapje in publieke ruimtes van het ziekenhuis.

Medisch Centrum Jan van Goyen

Bij alledrie de locaties van Medisch Centrum Jan van Goyen is het dragen van een mondkapje verplicht. Als je er zelf geen mee hebt genomen, krijg je er een aangeboden van het personeel. Ook wordt bezoekers gevraagd om hun eventuele begeleiders buiten te laten wachten.

Verzorgingshuizen van Amsta

In woon- en verzorgingshuizen van Amsta moeten bezoekers en personeel vanaf 1 oktober verplicht een mondkapje dragen. Personeel deed dit al, als 1,5 meter afstand niet gehouden kon worden, maar zal nu de gehele tijd een mondkap dragen. De regel blijft van kracht zo lang er in Amsterdam een hoge besmettingsgraad is, schrijft Amsta op de website.

Bioscoop The Movies

Bij bioscoop The Movies aan de Haarlemmerdijk is het dragen van een mondkapje verplicht in de foyer. In de zaal mag het masker af.

Andere instellingen stellen alleen een dringend advies:

Supermarkten

De supermarkten, waaronder marktleiders Albert Heijn en Jumbo, laten de keuze voor een mondkapje bij de klant. Medewerkers mogen zelf bepalen of zij een kapje dragen. In Amsterdam wordt een mondkapje wel dringend geadviseerd.

Politiebureaus

De politie komt met een dringend advies om in de politiebureaus een mondkapje te dragen. Er worden mondkapjes uitgedeeld bij binnenkomst.

GGD

In de algemene publieksdelen geeft GGD Amsterdam zowel aan medewerkers als bezoekers het dringende advies om een mondkapje te dragen. “Mensen geven er massaal gehoor aan,” laat een woordvoerder weten.

Antoni van Leeuwenhoek

Ook het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis geeft een dringend advies voor mondkapjes in alle patiëntenzones.

Ikea

In de Ikeawinkels in Barendrecht, Amsterdam en Delft komt een dringend advies om een mondkapje te dragen, zowel voor winkelend publiek als voor personeel van Ikea.

H&M

Kledingketen H&M komt niet met een verplichting, maar gaat bezoekers in Amsterdam wel nadrukkelijk vragen om een mondkapje te dragen.

Hema

Hema stelt mondkapjes niet verplicht maar raadt het dragen in de vestigingen in Amsterdam en de andere drie grote steden wel aan klanten aan.

Hornbach

Doe-het-zelfketen Hornbach adviseert zijn personeel en klanten in heel het land een mondkapje te dragen, maar zal klanten zonder ook niet weigeren. Directeur Evert de Goede verwacht desondanks geen problemen. “Ik ga ervan uit dat iedereen het advies opvolgt.” Voor medewerkers stelt Hornbach gezichtsmaskers beschikbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden