VVD-leider Marianne Poot vertrekt volgend jaar

De Amsterdamse VVD-leider Marianne Poot stapt in 2022 uit de gemeenteraad en is niet beschikbaar om lijsttrekker te worden van de lokale liberalen. Met haar vertrek komt de VVD weer in beeld als toekomstige coalitiepartij.

Ruben Koops
Marianne Poot van de VVD tijdens een debat in de gemeenteraad.  Beeld ANP
Marianne Poot van de VVD tijdens een debat in de gemeenteraad.Beeld ANP

Poot kondigde haar vertrek vrijdag aan in een interview met De Telegraaf, waarin ze aangeeft dat het na 16 jaar Amsterdamse politiek welletjes is geweest.

In 2018 volgde zij Eric van der Burg op als lokaal partijleider, hetzelfde jaar belandde de Amsterdamse VVD voor het eerst in tijden weer buiten de coalitie. Poot positioneerde haar partij in die periode als een felle oppositiepartij, die er met gestrekt been in ging richting waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen en huidig burgemeester Femke Halsema.

Onder Poot probeerde de VVD op rechts te concurreren met Forum voor Democratie, terwijl de Amsterdamse afdeling altijd bekend stond als gematigd. Poot maakte vooral veel vijanden bij andere partijen op het stadhuis toen zij in 2020 na de demonstratie op de Dam op tweede pinksterdag voor draaiende camera’s een motie van wantrouwen aankondigde tegen burgemeester Halsema. In de wandelgangen klonk toen dreigend dat de VVD zich onder Poot blijvend tot de oppositie zou veroordelen.

Het vertrek van Poot biedt ruimte voor nieuw leiderschap en een nieuwe koers richting het midden, om weer in beeld te komen als samenwerkingspartner van de linkse partijen. Huidig raadslid Claire Martens wordt gezien als de meest kansrijke om Poot op te volgen als lijsttrekker bij de raadsverkiezingen van 2022. Zij heeft zich nog niet gekandideerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden