VVD en PvdA: ‘Gemeentelijke boa’s kunnen politie ontlasten’

Gemeentelijke boa’s zouden best meer politietaken kunnen overnemen, bijvoorbeeld in het verkeer. VVD en PvdA komen met een waslijst ideeën om de politie te ontlasten.

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa).Beeld ANP

PvdA-raadslid Sofyan Mbarki en VVD-raadslid Marianne Poot hebben in een gezamenlijke discussienota zestien ‘denkrichtingen’ uitgestippeld waarmee de politie personeel zou kunnen vrijspelen. Die ideeën variëren van de inzet van de Koninklijke Marechaussee tot het gebruik van drones bij grote sportevenementen, en de inzet van meer particuliere beveiligers tot de werving van extra politievrijwilligers. Ook wordt gedacht aan meer en efficiënter camera­toezicht en minder administratieve handelingen voor agenten bij aangiftes.

Een ander in het oog springend voorstel is het idee om een deel van de verkeershandhaving van de politie over te dragen, in samenwerking met Rijkswaterstaat. Het gaat specifiek om de ‘Varas’-feiten: Veelgepleegde hufterfeiten, Afleiding, Rood licht, Alcohol en drugs en Snelheid.

‘De gemeente zou eigen boa’s in kunnen zetten in plaats van politie bij het uitvoeren van de controles op deze overtredingen,’ schrijven Mbarki en Poot. De capaciteit die dit oplevert, kan ingezet worden bij de reguliere basisteams.

Mbarki en Poot verwachten niet dat alle voorstellen worden aangenomen, maar volgens het duo zijn de problemen bij de politie zo groot dat het tijd is voor ‘ongebruikelijke oplossingen die partijpolitiek overstijgen.’ Dat de PvdA momenteel in de coalitie zit en de VVD de grootste oppositiepartij is, moet die bereidwilligheid symboliseren. Bij het voorstel zijn de financiële gevolgen niet doorgerekend.

Leegloop

Bij de Amsterdamse politie werken ongeveer 5500 mensen; er staan momenteel zeker 480 vacatures open. De politie kampt met leegloop ­wegens vergrijzing van de eenheid Amsterdam. Ook is er veel mankracht nodig voor de beveiliging van betrokkenen bij de zaak tegen de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi, van wie wordt vermoed dat hij de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum heeft laten liquideren.

De gemeenteraad debatteert in januari over de vraag wat de gemeente kan en moet doen om de politie te ontlasten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden