Amsterdam Bewaar

VUmc herdenkt mensen die hun lichaam doneerden

Het monument op de Nieuwe Ooster
Het monument op de Nieuwe Ooster © Edwin Butter

Voor de derde keer heeft het VUmc een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd voor nabestaanden van mensen die hun lichaam aan de wetenschap schonken.

De bijeenkomst vond plaats bij het monument op de Nieuwe Ooster, begraafplaats en crematorium van de gemeente Amsterdam. Het monument is in 2015 speciaal voor deze herdenkingen opgericht. Zaterdag kwamen docenten, studenten en nabestaanden bijeen om stil te staan.

'Nabestaanden van een familielid die het lichaam heeft gegeven aan de wetenschap hebben nooit een begrafenis had,' schrijft Jeroen Geurts, hoofd anatomie en neurowetenschappen van VUmc, in zijn NRC-column. 'De mensen die wij herdenken, hebben een buitengewoon en onbaatzuchtig offer gebracht; hun lichaam gedoneerd voor wetenschap en onderwijs. De medische wetenschap kan wát ze kan juist door dat offer, door dat anatomisch onderwijs.'

De bijeenkomst werd volledig samengesteld en geleid door medewerkers van het VUmc. Het programma bestond uit toespraken, het voordragen van gedichten en muziek.