VU-promovendus daagt Jesse Klaver uit en wil GroenLinks ‘groener’ maken

Een jonge arts wil een gooi doen naar het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Jantine Röttgering daagt partijleider Jesse Klaver uit. Ze wist de benodigde 150 steunverklaringen voor de deadline van 5 januari in te dienen bij het partijbureau van GroenLinks.

Hanneke Keultjes
Partijleider Jesse Klaver meldde zich al in december als kandidaatlijsttrekker voor GroenLinks.  Beeld ANP/Robin van Utrecht
Partijleider Jesse Klaver meldde zich al in december als kandidaatlijsttrekker voor GroenLinks.Beeld ANP/Robin van Utrecht

De basisarts, die momenteel promoveert aan het VU Medisch Centrum, is sinds 2017 lid van GroenLinks. Op haar website is te lezen dat Röttgering zich zorgen maakt over de klimaatcrisis en met haar kandidatuur het debat binnen de partij ‘groen wil maken’. Zelf erkent ze dat de kans om lijsttrekker te worden klein is. “Maar de kans om de koers binnen GroenLinks aan te passen is groot.” Ze wil daarbij vooral ‘de discussie aanwakkeren’.

“Ik houd me elke dag bezig met de gezondheid van Nederland,” schrijft Röttgering. “Maar ik kan er niet meer omheen dat als ik daadwerkelijk om het belang van mijn patiënten geef, er maar één relevant thema is: de klimaat- en ecologische crisis waar we ons nu in bevinden. Dat is de grootste bedreiging voor een gezonde en veilige toekomst.”

Snel klimaatneutraal

Daarom wil zij dat Nederland al in 2030 volledig klimaatneutraal is, veel sneller dan de ‘uiterlijk 2050' waar GroenLinks in het laatste verkiezingsprogramma over rept. Röttgering stelt daarvoor ‘een Nederlandse versie van de Green New Deal voor’, het milieuplan waar de Amerikaanse linkse politica Alexandria Ocasio-Cortez het initiatief voor nam.

Klaver maakte zelf begin december al bekend op te gaan voor het lijsttrekkerschap, waarvoor hij de gedoodverfde kandidaat is. Het is niet bekend of zich bij GroenLinks nog meer concurrenten voor Klaver hebben gemeld. De procedure is vertrouwelijk. Op 14 februari wordt bekend of er onder de leden een referendum wordt gehouden. Dan kan op lijsttrekkerskandidaten die zich hebben gemeld en over de benodigde steun beschikken, worden gestemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden