Amsterdam Bewaar

VU naar rechter om gekraakte Verrekijker

VU naar rechter om gekraakte Verrekijker
© ANP

Het geduld van de Vrije Universiteit (VU) met de groep studenten die al bijna drie jaar een ruimte op de campus claimt is op. De universiteit is een kort geding gestart. 

Een lezing van de Palestijnse activist Rasmea Odeh was de druppel voor de universiteit. Odeh, in 1970 veroordeeld voor een dodelijke bomaanslag in Jeruzalem, sprak begin maart op uitnodiging van actiegroep Revolutionaire Eenheid in De Verrekijker.

De bijeenkomst was van tevoren niet overlegd met het bestuur van de universiteit. Dat gaf de studenten op haar beurt daarop een maand om de Verrekijker te verlaten. Het ultimatum verliep dinsdag. 

'Academisch café' De Verrekijker wordt al sinds de oprichting in 2015 min of meer gedoogd door de VU. Daarvoor is een aantal afspraken gemaakt, op bijvoorbeeld het gebied van geluidsoverlast en open toegang van De Verrekijker. De groep studenten die het café runt heeft zich daar regelmatig niet aan gehouden en wekt volgens de universiteit ook niet de indruk dat in de toekomst wel te zullen doen. 

Het volgens een universiteitswoordvoerder intensieve contact met de studenten heeft niet tot een overeenkomst geleid. Daarom wordt nu voor de juridische weg gekozen en zijn de leden van het collectief gedagvaard. 

De studenten die De Verrekijker bestieren waren woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar. 

Lees ook: 'We zijn geen recalcitrante pubers'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.