VU en UvA werken samen met onderzoekslab Huawei

Het omstreden Chinese telecom­bedrijf Huawei steekt 3,5 miljoen euro in een samenwerking met de Amsterdamse universiteiten op het gebied van kunstmatige intelligentie. In het lab komen honderd studenten en onderzoekers te werken.

Herman Stil
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

VU en UvA bevestigen de samenwerking naar aanleiding van bericht­geving in Het Financieele Dagblad. “Dit is contractonderzoek (onderzoek betaald door derden, red.) voor de Europese tak van Huawei,” zegt een woordvoerder van de VU. “Die werkt voor veel Europese landen, die elk eigen nuances hebben op het gebied van taal en cultuur.”

Betere zoekmachine

Met het onderzoekslab wil Huawei zijn zoekmachine verbeteren. “We richten ons op de volgende generatie zoektechnologie,” zegt een woordvoerder van Huawei Europa. “Zoeken op internet moet intelligenter, meertalig en cultureel onafhankelijker worden. Dit maakt deel uit van onze innovaties op dat vlak.”

Huawei is mede gedwongen tot het opzetten van eigen zoektechnologie vanwege de Amerikaanse boycot van zijn producten. De grote producenten van netwerkapparatuur voor mobiele telefonie is omstreden vanwege vermeende hechte banden met de Chinese overheid.

Voor VU en UVA heeft de omstreden status van Huawei niet direct een rol gespeeld. “Bij elke commerciële partij die ons geld biedt om onderzoek te doen, wordt scherp gekeken,” zegt de VU-woordvoerder. “Bij partijen uit China nog meer. In dit geval zijn we er heel zorgvuldig mee omgegaan door deze samenwerking voor te leggen aan het kabinet en de veiligheidsdiensten. Het is niet zo dat die goedkeuring hebben gegeven, maar ze hebben geen bezwaar.”

Het onderzoek heeft niets te maken met de netwerkapparatuur van het bedrijf. “Het staat ons vrij alle onderzoeksresultaten te publiceren, daar kan iedereen gebruik van maken. Alle gegevens zijn van ons en komen op Europese servers te staan.”

In Amsterdam werkt Huawei al veel langer samen in projecten, onder meer in en rond de Johan Cruijff Arena, waarbij ook de gemeente Amsterdam partner is. Het bedrijf is cosponsor van Ajax en haalt jaarlijks UvA-studenten naar China. Huawei heeft in Nederland 650 mensen werken, onder meer in Zuidoost.

VVD en CDA willen uitleg over samenwerking met Huawei

Coalitiepartijen VVD en CDA willen opheldering van het kabinet over de samenwerking van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit met Huawei. In verscheidene westerse landen ligt Huawei onder het vergrootglas. In sommige landen mag het bedrijf geen apparatuur leveren voor het 5G-netwerk voor snel mobiel internet uit angst voor spionage. In de Verenigde Staten staat Huawei op een sanctielijst.

Tegen de samenwerking tussen de universiteiten en Huawei hebben de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs en inlichtingendienst AIVD geen bezwaar getoond. Van goedkeuring is geen sprake. Het kabinet moet nog besluiten over deelname van Huawei aan het Nederlandse 5G-netwerk. Het onderzoek staat daar helemaal los van.

Dennis Wiersma (VVD) zet “grote vraagtekens” bij het project. ‘Waarom Chinezen miljoenen laten investeren in technologie waarin wíj́ de beste willen zijn? Hoe veilig is het écht? Minister moet hier induiken en het niet aan universiteiten overlaten. Kamervragen onderweg, veiligheid voorop,’ twittert hij.

Ook Joba van den Berg van het CDA is niet gerust. Zij is verbaasd over de samenwerking “want vitale sectoren moeten beschermd worden”. D66'er Kees Verhoeven noemt het bericht “opvallend”. Hij vraagt zich af hoe dit zich verhoudt tot het 5G-beleid van het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden