Amsterdam Bewaar

VU: Beoordelingsgesprek is verspilling van geld

VU-docent Human Resources Management Kilian Wawoe deed onderzoek naar de jaarlijkse evaluatie.
VU-docent Human Resources Management Kilian Wawoe deed onderzoek naar de jaarlijkse evaluatie. © ANP

Staat het jaarlijkse beoordelingsgesprek een dezer dagen op de agenda? Een keertje overslaan is wellicht een beter idee. 'Het levert niets op dan frustratie.'

Beoordelingsgesprekken kosten minstens een miljard euro en leveren niets op dan frustratie voor managers en werknemers. Dat concludeert Kilian Wawoe.  

De docent Human Resources Management van de Vrije Universiteit (VU) deed zeven jaar lang onderzoek naar de jaarlijkse evaluatie onder honderden managers en medewerkers.  

Daaruit blijkt dat zij het een verspilling vinden van tijd en geld - terecht, vindt Wawoe. Als namelijk alle 8,6 miljoen werkende mensen allemaal vier uur per jaar kwijt zijn aan de beoordeling dan kost dit jaarlijks bijna 70 miljoen uur.

Oneerlijk
Daarnaast hebben medewerkers het gevoel dat beoordelingen niet eerlijk tot stand komen. Ook dat klopt volgens de onderzoeker. De beoordelingsscore zou maar voor een klein deel te maken hebben met de geleverde prestatie.   

In de volksmond wordt het ook wel het 'veroordelingsgesprek' genoemd

Kilian Wawoe

Ook andere factoren spelen een rol. Wawoe: 'Zo worden mannen beter beoordeeld dan vrouwen, omdat ze meer hun mening geven en managers geen zin hebben in een conflict. In de volksmond wordt het beoordelingsgesprek daarom ook wel het 'veroordelingsgesprek' genoemd.'   

De beoordelingsgesprekken van werknemers door managers zijn demotiverend en hebben volgens Wawoe geen positief effect op de prestatie. Hij pleit dan ook voor het afschaffen van de gesprekken en deze te vervangen door doorlopende coaching.   

Coaching
Het verschil met een beoordelingsgesprek is dat de coaching niet gericht is op het verleden, maar op de vraag hoe een werknemer beter in zijn werk kan worden.   

Het verhoogt de tevredenheid en verlaagt bovendien de kans op stress en een burn-out.

De resultaten van het onderzoek verschijnen deze week in het boek Het Nieuwe Belonen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.