Amsterdam Bewaar

Vrouwelijke groep We Are Here kraakt opnieuw pand

Krakersgroep We Are Here kraakte eerder een leegstaand pand aan de Mr Groen van Prinsterenlaan.
Krakersgroep We Are Here kraakte eerder een leegstaand pand aan de Mr Groen van Prinsterenlaan. © ANP

Een vrouwelijke groep van de ongedocumenteerde vluchtelingen van We Are Here heeft zondag een gebouw aan de Reinier Engelmanstraat in Slotervaart gekraakt. Er zijn 18 uitgeprocedeerde vrouwen bij betrokken.

De vrouwen die bij We Are Here zijn aangesloten, kraakten eerder al een gebouw aan de Burgermeester Roëllstraat in West en in de Eerste van Swindenstraat in Oost.

In een verklaring wijzen de vrouwen van het vluchtelingencollectief naar de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND): "De afgelopen jaren zijn veel mensen op straat zijn gezet, onbeschermd en zonder toegang tot zorg. Als groep gaan wij door met onze strijd tegen dit op angst gebaseerde politieke systeem dat alle vluchtelingen ontmenselijkt, om onze waardigheid en mensenrechten te behouden."

Zaterdag kraakte een andere afsplitsing van We Are Here ook al een kantoorpand, in Duivendrecht. Daarbij waren zo'n 30 tot 40 mensen betrokken.

Kraakwachten

We Are Here trekt al sinds 2012 door de stad om aandacht te vragen voor een verbetering van de asielprocedure. De asielactivisten treffen steeds vaker kraakwachten in de gebouwen aan die ze willen betrekken. 

Dit gebeurde in de Rudolf Dieselstraat in Oost, toen een woning gekraakt werd terwijl een mevrouw stond te douchen, en in een gebouw aan de Weesperzijde.