Vrouw die werkt in Amsterdam UMC besmet met coronavirus

Een Amsterdamse vrouw die werkzaam is in het Amsterdam UMC is de tweede patiënt in Nederland die is besmet met het coronavirus. Zij verblijft momenteel in isolatie in een huis in Diemen.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Woordvoerder Marc van den Broek van het ziekenhuis bevestigt het feit dat een medewerker is besmet. “We hebben het aan ons personeel laten weten.”

De ziekteverschijnselen bij de vrouw zijn nog gering. De vrouw doet geen direct werk met patiënten. Ze voelde zich nog maar kort niet lekker. Zij is snel na thuiskomst uit Lombardije (Italië) gecontroleerd in het ziekenhuis waar ze zelf werkt. “Toen bleek dat ze corona had, is ze meteen naar huis gestuurd,” zegt Van den Broek.

Het ziekenhuis meldt verder dat de vrouw donderdag nog in het ziekenhuis heeft gewerkt. Ze is daar in contact geweest met ‘ongeveer twintig’ mensen. Die mensen zijn inmiddels geïnformeerd en hebben instructies gekregen. Een ziekenhuiswoordvoerster kon niet zeggen of deze mensen nog worden getest.

De vrouw zit momenteel in thuisisolatie in Diemen, omdat haar woning in Amsterdam wordt verbouwd. De vrouw heeft milde klachten en maakt het goed. Zij heeft vorige week de Italiaans regio Lombardije bezocht. In die regio heeft het virus meerdere slachtoffers geëist. Dorpen zijn geïsoleerd en van de buitenwereld afgesloten.

Contact

De Amsterdamse GGD onderhoudt nauw contact met de patiënt. Tussen de eerste patiënt die in Nederland gediagnosticeerd is en deze tweede patiënt is geen link. De tweede patiënt, uit het Brabantse Loon op Zand, was vorige week in het Italiaanse Lombardije, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst Amsterdam brengt in kaart met wie deze patiënt contact heeft gehad door middel van contactonderzoek. Deze personen worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Ook moeten zij het melden als ze andere klachten hebben. De GGD voert momenteel overleg over vervolgstappen.

Het RIVM blijft alert op nieuwe besmettingen en past telkens hetzelfde protocol toe.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden