Vrouw (24) meermaals overreden in Amsterdam-Noord na ruzie over telefoon

Het slachtoffer dat zaterdagavond meerdere keren opzettelijk werd overreden door een man in Noord, is een 24-jarige vrouw uit Amsterdam. Volgens de politie gebeurde dat na een ruzie over de aankoop van een telefoon.

Verena Verhoeven en Hans van der Beek
De hoek van de Ranonkelkade en Geraniumweg, waar de vrouw werd aangereden. Beeld Nina Schollaardt
De hoek van de Ranonkelkade en Geraniumweg, waar de vrouw werd aangereden.Beeld Nina Schollaardt

Meerdere buurtbewoners waren getuige van het vreselijke incident. Een man die om de hoek woont, vertelt zondagochtend dat hij ‘twee meisjes van begin twintig’ op straat zag. Hij zegt dat een van hen in paniek was en de ander op de grond lag. “‘Ik kan niet opstaan, ik voel mijn benen niet,’ riep het meisje op de grond. ‘Bel de politie! Bel de ambulance!’”

De vrouw zou eerder die zaterdagavond een mobiele telefoon via Marktplaats hebben gekocht en op de Ranonkelkade hebben opgehaald. Toen bleek dat het geen echte telefoon was, is ze volgens de politie teruggegaan om verhaal te halen. Daarna ontstond een ruzie met de inzittenden van de auto en werd zij rond 20.30 uur meerdere keren overreden met een auto.

De vrouw werd aanspreekbaar naar het ziekenhuis overgebracht. De bestuurder van het voertuig en de bijrijder, een 23-jarige en een 26-jarige man uit Amsterdam, zijn ter plekke aangehouden.

Omstanders aangehouden

Bij het incident waren bovendien omstanders betrokken die de auto vernielden. Een stel dat ook om de hoek woont, vertelt hoe vier jongens op de auto insloegen. Ze sloegen volgens hen met hun blote vuisten en met ‘dingen die ze opraapten’. “Meestal heb je bij een vechtpartij daders en slachtoffers, maar zo voelde dat hier niet,” vertelt een andere buurvrouw. “Op social media noemen veel mensen het ‘een schande’ dat omstanders die probeerden te helpen ook zijn gearresteerd, maar dat was echt niet het geval. Hier was niemand lekker bezig.”

Die vier omstanders zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. Twee van hen zijn 21 jaar, de andere twee zijn 22 jaar. Ze komen allemaal uit Amsterdam.

Ook is een 64-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij het incident. Hoewel zijn rol nog wordt onderzocht, is hij weer vrijgelaten. De andere verdachten zitten nog vast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden