Vrijwilligers tellen eieren van ringslangen in Amsterdam

In Amsterdam wonen veel ringslangen. Deze week telt de gemeente samen met vrijwilligers op verschillende plekken in de stad eieren van de slang.

Fiorella Opromolla
Een ringslang. Beeld Gemeente Amsterdam
Een ringslang.Beeld Gemeente Amsterdam

In het Amsterdamse Bos zijn deze week al 2700 eieren geteld die bijna allemaal zijn uitgekomen. Ook in Amsterdam-Noord, waar zaterdag pas een telling plaatsvindt, zijn al vijftig eieren gevonden.

Woensdagmiddag hebben vrijwilligers geteld in het Diemerpark in Amsterdam-Oost. Daar zijn 387 eieren gevonden, meldt de gemeente. Omdat niet alle broeihopen bereikt konden worden, gaan de vrijwilligers binnenkort terug voor een nieuwe telling. Mogelijk zitten daar nog meer eieren verstopt.

Oktober is volgens de gemeente de beste maand om eieren te tellen, omdat de nesten van de slangen dan niet worden gestoord en men ervan uit kan gaan dat alle eieren zijn uitgekomen.

Stalmest en maaiafval

Broeihopen worden in het voorjaar aangelegd door vrijwilligers en bestaan uit takken, stalmest, maaiafval en houtsnippers. In maart ontwaakt de ringslag uit zijn winterslaap en in april is de paartijd. De vrouwtjesslangen, die 90 tot 140 centimeter kunnen worden, leggen in de maand juli eieren. Die komen vervolgens acht tot tien weken later uit.

Vorig jaar vonden vrijwilligers een recordaantal van 7132 eieren. Volgens Martin Melchers, stadsecoloog en ringslangcoördinator, was dat een bijzondere vondst die mogelijk het gevolg was van de warme zomer die daaraan voorafging. Het is nog niet bekend of het record dit jaar wordt verbroken.

Angst

Veel mensen die oog in oog komen te staan met een ringslang zijn bang. Maar volgens de gemeente is dat niet nodig. ‘Als de slang zich bedreigd voelt gaat hij hard sissen om vijanden af te schrikken. Soms voert de slang, met gesloten bek, een schijnaanval uit. Daarna zal hij proberen te ontsnappen’, aldus de gemeente in een persbericht. ‘Wanneer dreigen niks uithaalt, doet hij of hij dood is. Hij leegt zijn anaalklier, wat enorm stinkt, en gaat op zijn rug liggen met zijn tong uit zijn bek. Soms laat hij zelfs een bloeddruppel uit zijn mondhoek ontsnappen. Alles om zijn vijand te misleiden.’

De ringslang is een beschermd dier. Sommige mensen doden de slangen uit angst. Ook worden veel slangen overreden. De dieren komen moeilijk vooruit op wegen omdat ze weinig grip hebben op asfalt. Daardoor kost het veel tijd om de straat over te steken.

Deelnemen

Vrijwilligers die zich willen aanmelden om mee te tellen, kunnen zich hier aanmelden. Op 26 oktober organiseert de gemeente een telling in Waterland-Oost, Marken en Amsterdam-Noord. In het Diemerbos worden op zaterdag 2 november eieren geteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden