Amsterdam Bewaar

'Rooie Ron' vrijgesproken van witwassen tijdens IRT-zaak

'Rooie Ron' vrijgesproken van witwassen tijdens IRT-zaak
© Shutterstock

De 56-jarige 'Rooie Ron' de J. is in hoger beroep vrijgesproken van witwassen van het geld dat hij met drugshandel heeft verdiend tijdens de IRT-affaire, tussen 1991 en 1993.

Ook zijn verbeurd verklaarde villa kan hij terugkrijgen. De J. vervoerde en leverde begin jaren negentig grote hoeveelheden softdrugs.

Politie en justitie wisten daarvan en lieten het gebeuren, ze hoopten met deze bijzondere opsporingsmethode achter de identiteit van de top van de criminele organisatie te komen.

Politieke ophef
Deze opsporingspraktijk leidde tot grote politieke ophef. Het gerechtshof oordeelde maandag dat de overheid de praktijk heeft gedoogd dat de winsten door de informanten en tussenpersonen werden behouden, door de afwikkeling niet op officieel niveau te bespreken of te beslissen.

Hierdoor kan volgens het hof niet worden gesteld dat die verdiensten, die het financiële gevolg waren van door de overheid gestuurde handelingen, afkomstig waren uit het criminele handelen van De J. Volgens het hof wist de overheid dat het om grote winsten ging.

De J. werd vorig jaar zomer door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot negen maanden cel waarvan drie voorwaardelijk, hij ging tegen die uitspraak in beroep.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.