PlusNieuws

Vriendin van doodgereden Shana Leurs (22) maakt documentaire over haar leven: ‘Eerbetoon en waarschuwing tegelijk’

Drie studenten maken een documentaire over Shana Leurs, de 22-jarige vrouw die begin 2021 fataal werd aangereden in Amsterdam-Osdorp. ‘Dit is wat je kunt veroorzaken als je zó veel te hard rijdt.’

Marijne Beijen
Shana Leurs Beeld Privé archief
Shana LeursBeeld Privé archief

De documentaire komt voort uit een minor die Maud Wilms (23) volgt voor haar studie journalistiek. Bij het bedenken van een onderwerp dacht ze al gauw aan het verhaal van Shana Leurs, die op 4 maart 2021 door een automobilist werd doodgereden op de Wolbrantskerkweg in Osdorp. De geldende maximumsnelheid is daar vijftig – de bestuurder reed zo’n honderd kilometer per uur.

Leurs en Wilms kenden elkaar goed, uit Venlo, waar ze beiden opgroeiden. Toen Shana naar Amsterdam verhuisde, bleven ze contact gehouden. “Haar verhaal mag echt verteld worden,” zegt Wilms. “Niet alleen het verhaal over haar dood, maar ook dat over haar leven.”

Scènes in Amsterdam

Wilms werkt voor de opdracht samen met studenten Wesley Vullings (24) en Dennis Hegger (21), die beiden al ervaring hebben met het maken van films. Het drietal filmde op verschillende plekken die waardevol zijn voor Shana’s verhaal: in Venlo bij haar ouderlijk huis en bij haar middelbare school, in Amsterdam bij vrienden, bij haar werk en op de plek van het ongeluk. “We laten ook zien wat haar ouders doen om rechtvaardigheid te krijgen voor haar,” zegt Wilms.

Mohammed L., de destijds 21-jarige bestuurder van de auto, kreeg half december zes maanden cel en twee jaar rijontzegging opgelegd. Het Openbaar Minsterie is in beroep gegaan tegen dat vonnis.

Nalatenschap

Toen Wilms de ouders van Shana opbelde om te zeggen dat ze graag een film over hun dochter wilde maken, hoefden die niet lang na te denken. “Voordat ik uitgepraat was, zeiden ze al ja,” zegt Wilms.

Zelf ook een bijdrage leveren aan de documentaire valt hen wel zwaar, vertelt vader Ivar Leurs. “Aan de ene kant is het mooi dat Maud, Wesley en Dennis Shana’s verhaal verfilmen en zo ook aandacht vragen voor roekeloos rijgedrag. Aan de andere kant is het voor ons op bepaalde momenten heel emotioneel geweest. Soms is het verschrikkelijk om foto’s en filmpjes te bekijken en de stem te horen van diegene die je zo mist. Maar we voelen ons vooral heel vereerd, we vereeuwigen haar nalatenschap.”

Op dit moment staat er in juni een vertoning gepland in Utrecht, maar de jonge filmmakers zouden de film ook graag in Amsterdam en in Venlo op het grote doek laten zien. Het is een eerbetoon, zegt Wilms, maar ook een waarschuwing. “Dit is wat je kunt veroorzaken als je zó veel te hard rijdt.”

Het is bijzonder hoe iedereen in de documentaire eigenlijk hetzelfde beeld geeft van Shana, zegt Wilms. “Dat bevestigt dat ze altijd en overal zichzelf was. Eerlijk, recht voor z’n raap en trouw.”

Zaterdag filmen de studenten de laatste scènes, als Ivar Leurs in Duitsland optreedt met zijn rockband. Leurs heeft de trailer al kunnen kijken. Dat hakte er behoorlijk in, vertelt hij. “Maar we willen de film het liefst het bij een zo breed mogelijk publiek vertonen. Want het is iets dat je niemand toewenst, maar dat iedereen aangaat.”

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS.

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden