Plus

Vrienden van Seb Waterreus starten campagne na fatale val uit raam: ‘Verhuurder moet zorgen voor een veilige woning’

De 22-jarige Seb Waterreus maakte in mei een fatale val uit het raam van zijn bovenetage aan de Admiraal de Ruijterweg. Volgens de advocaat van de familie voldeed het huis aan het Bouwbesluit, maar was er wel sprake van een ‘onveilige situatie’ in de woning, eigendom van prins Bernhard jr. en zijn compagnons. De ouders en vrienden zijn een campagne begonnen.

Hanneloes Pen
Studenten en vrienden van de omgekomen Seb Waterreus houden een flyercampagne. Beeld Jakob van Vliet
Studenten en vrienden van de omgekomen Seb Waterreus houden een flyercampagne.Beeld Jakob van Vliet

Een grote groep studenten en vrienden staat voor het huis van Seb Waterreus. Ze verspreiden donderdag tienduizend flyers om huurders te wijzen op onveilige huizen in de stad: ‘Seb is verongelukt, gevallen door het raam van driehoog door enkelglas. Er zat geen doorvalbescherming voor zijn raam. Alsjeblieft, bescherm jezelf. Bel je verhuurder.’

“We willen dit onder de aandacht brengen van de mensen. We zijn blij dat we iets kunnen doen voor Seb,” zegt Pepijn Diepstraten, vriend van Seb. In andere steden worden vergelijkbare acties opgezet.

Campagne uit liefde

De ouders en zusjes van de 22-jarige Amsterdamse student Seb Waterreus, die in mei van dit jaar een fatale val maakte uit het raam van zijn woning op de derde verdieping in de Admiraal de Ruijterweg, zijn vandaag een socialemediacampagne begonnen. De familie wil hiermee wijzen op onveilige oudere woningen waar geen veiligheidsstang voor de ramen zit. Deze campagne richt zich op de huurders en woningeigenaren in het hele land.

“Dit is een campagne uit liefde. We willen de mensen waarschuwen voor onveilige situaties van veel oudere woningen waar geen veiligheidsstang of een brede vensterbank bij het raam zit die een val door een ruit kunnen breken. We willen huurders wijzen op deze gevaarlijke situatie. Maar ook de huiseigenaren erop aanspreken om een vorm van bescherming te plaatsen,” zegt Barbara de Wolf, de moeder van Seb.

Studenten en vrienden van Seb gaan donderdag met flyers langs de deuren om huurders te wijzen op onveilige woningen. In de stad worden bovendien vijfhonderd posters geplakt met de tekst ‘Je verhuurder is verplicht te zorgen voor een veilige woning’.

Seb Waterreus viel op 11 mei vroeg in de ochtend uit zijn raam op de derde etage. Zijn twee huisgenoten werden gearresteerd, maar hebben, aldus een woordvoerder van het OM, ‘geen schuld aan zijn dood’. Aan de val ging volgens de woordvoerder ‘een onschuldige stoeipartij’ vooraf.

In de woning van Seb Waterreus en zijn twee huisgenoten zat enkelglas in het raam. Een zogeheten doorvalbescherming (veiligheidsstang) voor het raam en een brede vensterbank ontbraken. Deze hadden de fatale val wellicht kunnen voorkomen.

De familie Waterreus heeft inmiddels een bevriende advocaat, Marcel Cohen, gespecialiseerd in vastgoedrecht, in de arm genomen. Hij heeft de woning van Seb bekeken en het raam onderzocht. Het raam van Sebs slaapkamer, zo mat Cohen, zit op 62 centimeter. De woning voldoet daarmee officieel aan de regelgeving van het Bouwbesluit.

Prins Bernhard junior

“Het Bouwbesluit stelt dat een raam bij nieuwbouw pas veilig is als dat meer dan 85 centimeter boven de vloer zit. Maar voor oudere woningen zoals die van Seb ligt dat anders. Daar staat de overheid toe dat de ramen op 60 centimeter mogen zitten. Er zijn geen voorschriften voor aanvullende veiligheidsmaat­regelen, zoals een veiligheidsstang,” zegt Cohen.

De advocaat spreekt echter van een ‘onveilige situatie’ aan de Admiraal de Ruijterweg. “Enkelglas op 62 centimeter hoogte in combinatie met het ontbreken van een vensterbank en een doorvalbeveiliging maakt Sebs woning onveilig,” zegt Cohen.

De verhuurders hebben een zorgplicht, zegt Cohen. “Op basis van die zorgplicht zouden zij verplicht moeten zijn extra veiligheidsmaatregelen te treffen bij oudere panden. Ik pleit daarnaast voor aanpassing van het Bouwbesluit: ramen tot een hoogte van 85 centimeter moeten beveiligd worden met een stang of brede vensterbank. Wat kost zo’n stang nou: hooguit vier tientjes,” aldus Cohen.

Eigenaar van de woning is prins Bernhard jr. van Oranje en zijn compagnons Coen Groeneveld, Paul Mol en Menno de Jong.

Buurten in opkomst

De prins kwam eind 2017 in het nieuws. Er ontstond ophef over zijn huizenbezit nadat Het Parool een lijst publiceerde van particuliere huizenbeleggers met meer dan honderd adressen in Amsterdam. Aanleiding hiervoor was de groeiende invloed die beleggers uitoefenen op de woningmarkt. Bij de verhuur van panden overtraden Bernhard en zijn zakenpartners de regels van de gemeente, die hun uiteindelijk een last onder dwangsom stuurde.

De ‘zakenprins’, zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, heeft momenteel 96 woningen in Amsterdam in zijn bezit. Hij en zijn zakenpartners hebben een voorkeur voor buurten in West die in opkomst zijn en bezitten aanzienlijke delen van woonwijken in Bos en Lommer, met bijvoorbeeld panden in en rond de Admiraal de Ruijterweg. Een deel van de woningen van de prins en zijn compagnons is overigens wel beveiligd met een stang voor het raam.

Team Toezicht en Handhaving Bouw & Gebruik gaat de woning deze week inspecteren.

Reactie van prins Bernhard en partners

‘Onze eigen controle na dit tragische ongeval bevestigt de conclusie van de heer Cohen dat de woning inderdaad voldoet aan het Bouwbesluit en daarmee aan de gestelde veiligheidseisen. Om verdere twijfel uit te sluiten zullen onderzoekers van de gemeente aanvullend onafhankelijk onderzoek doen. Dit ongeval is al verdrietig genoeg, dus wij gaan niet verder speculeren maar wachten eerst het onafhankelijke feitenrelaas van de gemeente af. We willen nogmaals ons medeleven betuigen aan de familie en betrokkenen. Dit ongeval heeft ons enorm aangegrepen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden