Amsterdam Bewaar

Vrienden 'schutter' Panorama pleegden aanslag rechtbank

Schade aan het pand van Panorama na de beschieting met een antitankwapen.
Schade aan het pand van Panorama na de beschieting met een antitankwapen. © ANP

De verdachte van het met een raketwerper beschieten van het pand van tijdschrift Panorama op Amsterdam-Sloterdijk is crimineel Richard Z.

Een vriend uit de Diamantbuurt beschoot in 2011 de rechtbank na zijn veroordeling voor overvallen, ook met een raketwerper.   

Richard Z. (nu 41) en vriend Riff W. werden in september 2011 tot onverwacht forse celstraffen veroordeeld voor onder meer de overval op de Bank of Tokyo, in het World Trade Center aan de Zuidas in 2009. Ze kregen elk zeven jaar.   

Nog geen week later beschoot hun vriend en buurtgenoot York M. de rechtbank aan de Parnassusweg in Zuid met een raketwerper. Hij en zijn medeverdachte Omar T. zijn daarvoor veroordeeld.

Richard Z. is in diezelfde periode ook veroordeeld voor het leiden van een knokploeg die in Zaandam gewapenderhand een conflict kwam beslechten en voor een overval in september 2012 op een garagebedrijf aan de Amsterdamse Sloterweg.

Geldlopers
Als twintiger kreeg Z. al straf voor het overvallen van drie geldlopers, de Ierse pub aan het Marie Heinekenplein in De Pijp en bowlingcentrum Knijn aan het Scheldeplein in de Rivierenbuurt.

Bovendien is hij veroordeeld voor een schietpartij op de Houtmankade in Amsterdam-West - waarna de politie hem vond in de put waarin hij zichzelf had verstopt.

De beschuldiging dat hij plannen had beraamd om officier van justitie Koos Plooij te vermoorden was waarschijnlijk onterecht: daarvoor is nooit bewijs gevonden en tegen anderen waren uiteindelijk sterkere verdenkingen.

Motief
Inmiddels woont Richard Z. in Woerden en is hij de 'president' van de lokale afdeling van motorclub Caloh Wagoh MC Main Triad. Die motorclub, die pas ruim een jaar bestaat, kwam recent in het nieuws doordat twee leden verdacht worden van betrokkenheid bij de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels op een parkeerplaats in Breukelen in juli  2017.

Wat het motief is voor de aanslag donderdagavond op het pand waarin onder meer de redactie van Panorama is gevestigd, in Amsterdam-Sloterdijk, onderzoekt de recherche nog.

'Aanval Panorama belachelijk'

Waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen vindt de beschieting van het pand van Panorma "belachelijk en ernstig'', zo zei hij vrijdag op AT5

Hoofdredacteur Peter van de Kraats noemt het een serieuze aanslag en zegt dat het aannemelijk is dat zijn tijdschrift doelwit was. Van Aartsen deelt dat vermoeden. Hij zei het knap te vinden dat de politie al 's morgens vroeg een verdachte van de aanval heeft opgepakt.