PlusReportage

Vrees voor onrust na afgelasten vreugdevuur Floradorp

Het oudejaarsvuur in Floradorp gaat dit jaar niet door. De buurt baalt en sluit niet uit dat her en der de vlam toch in de pan zal slaan. ‘Ik kan die jongens nu geen biefstukje voorhouden.’

Marc Kruyswijk
Normaal wordt hier in Floradorp een grote stapel gemaakt om in brand te steken met oud en nieuw. Beeld Anouk Hulsebosch
Normaal wordt hier in Floradorp een grote stapel gemaakt om in brand te steken met oud en nieuw.Beeld Anouk Hulsebosch

Een stuk of twaalf pallets stonden deze morgen ineens opgesteld in een tuintje van een leegstaande woning, pal om de hoek bij de Floraweg. Op nog geen honderd meter van de plaats waar al decennia tussen kerst en oud en nieuw een huizenhoge berg wordt gemaakt van kerstbomen en alles wat ook maar een beetje zou kunnen bijdragen aan een nóg groter vreugdevuur.

Waar die pallets vandaan zijn gekomen? Niemand in Floradorp die het weet. Of tenminste: niemand die er iets over zeggen wil. Staan ze daar misschien om op oudejaarsavond, op het moment supreme, toch nog snel naar het veldje te worden getransporteerd om in de hens te gaan, zodat er in elk geval nog de suggestie is van een nieuwjaarsvuur? Zou kunnen, zeggen ze in de omliggende straten om er snel aan toe te voegen dat ze van niets weten.

Zwart gat

Het vuur, het officiële en van overheidswege goedgekeurde dan, is een traditie die dit jaar op zou moeten gaan voor zijn 69ste editie. Maar ja, corona, het bekende verhaal. Tot enkele weken geleden was de organisatie nog doende met een aangepaste verbranding waarbij het centrale grasveld zou worden opgedeeld in vakken waarbij afstand houden mogelijk zou zijn, maar na de afkondiging van de totale lockdown door Rutte is dat plan in de prullenbak beland.

En nu valt Floradorp, en misschien wel het grootste gedeelte van Noord, in een zwart gat. Wat is er te doen met oud en nieuw? Niets. En dat is vragen om moeilijkheden, denkt Patrick van Bronswijk (41). Sinds enkele jaren is hij de drijvende kracht achter onder meer de vreugdevuren. “Ik vrees dat overal kleine relletjes zullen ontstaan.”

Dat komt, zegt hij, doordat normaal gesproken het Floravuur zorgt voor een beetje structuur. “Mensen weten dat ze met oudjaar naar Floradorp gaan, want dat is waar het gebeurt. En wij houden hier zelf de boel in de gaten. Met een heel aantal buurtgenoten zijn we aanwezig, hebben we roosters en taken. We kennen iedereen. Als je vervelend doet, word je eruit gezet. Net zo makkelijk.”

Restanten troep van het Oud en Nieuwvuur bij Floradorp in Noord Beeld Maarten Brante
Restanten troep van het Oud en Nieuwvuur bij Floradorp in NoordBeeld Maarten Brante

Het is de functie van het centrale vuur: kerstbomen hamsteren voor één grote fik. Niet de her en der verspreid liggende bomen ter plekke aansteken, maar allemaal tegelijk, net even voor twaalven. Eigenlijk is het in Floradorp niet veel anders dan in Scheveningen. Van Bronswijk: “Dat gezamenlijke werkt, het is leuk. Je hangt die jongens een biefstukje voor hun neus. Maar nu, door corona, heb ik geen biefstukje meer. En los daarvan: het is een traditie, dit is cultureel erfgoed. Dat het niet kan doorgaan, maakt me letterlijk misselijk.”

Dat het kan misgaan in Floradorp bewijst de geschiedenis. In 2003, toen de verbranding werd verboden, werden politie en brandweer bekogeld door rellende jongeren. Het jaar erop leek de buurt het onderwerp van een belegering: busjes met tientallen ME’ers cirkelden door en rond Floradorp. Van Bronswijk, die er destijds bij was ‘als jonge jongen’, schaamt zich er nu een beetje voor.

De jongeren die even verderop op straat hangen balen als een stekker. Ze vinden hun buurt nu vooral saai, zonder het vooruitzicht van het jaarlijkse vreugdevuur. Hun namen willen ze niet geven, maar ze kunnen wel kwijt dat ze de hoop op een fikkie niet hebben opgegeven. “Politieagenten kunnen ook niet overal zijn, ik heb thuis een jerrycan met benzine klaargezet. Veel kleine vuurtjes is minder leuk dan één grote, maar we willen wel íets gaan doen.”

Strijd tegen verveling

Het stadsdeelbestuur zegt alert te zijn. Volgens een woordvoerder is het de bedoeling dat iedereen wegblijft bij het veldje waar normaal het vreugdevuur is. “Daarnaast wordt er voor de jeugd deze dagen van alles georganiseerd. Bijvoorbeeld een BMX-race en hutten bouwen, waardoor er ook minder hout te vinden is rond de jaarwisseling. De activiteiten zijn georganiseerd om verveling tegen te gaan, maar ook om het gesprek aan te gaan met de buurt.”

Hoe het morgenavond zal gaan, is gissen. Politie is al nadrukkelijk aanwezig in de wijk. De verstandhouding tussen de agenten en de buurtbewoners lijkt prima: er zijn gesprekjes, iedereen kent elkaars voornaam. “We moeten samen zorgen dat het een toch nog een fijne jaarwisseling wordt,” zegt een agent.

Op de vraag waar die pallets in dat tuintje toch vandaan komen, blijft iedereen ook nu het antwoord schuldig dus. Van Bronswijk: “Als er iets gebeurt, gebeurt er iets. Mijn feestje is afgelast, dus ik ga ook niet ingrijpen. Sterker: dan ga ik ’s avonds lekker mijn handen warmen aan dat vuur.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden